Овај понор у Сибиру издржавао је Совјетски савез

Blic.rs
Овај понор у Сибиру издржавао је Совјетски савез

У забити Сибира руски гелози су 50-их година прошлог вијека открили кимберлит, минерал који често указује на присуство дијаманата, након чега је ту настао рудник дијаманата Мир и град од 37.000 становника по имену Мирњи. Више од 1,5 километара широка рупа која је остала након ископавања друга је сада највећа на површини Земље.

Сајт гизмодо.цом пише да је је крајем 40-их година прошлог вијека Совјетски савез имао очајничку потребу за дијамантима, не само због материјалне вредности, већ и за индустријску намјену као ударних дијелова великих бушилица.

Због тога је Стаљин послао тим истраживача у беспућа Сибира и они су на његовом сјевероисточном крају пронашли оно шта су тражили. Основали су ту рудник и град на његовом ободу који сада застрашујуће стоји на самој ивици огромне провалије.

Масовна производња тамошњих дијаманата била је од велике важности за сојветску државу. Необичан је податак да су сви дијаманти, познати као "Сребрни медвједи" били исте величине и облика. "Де Берсу", водећем картелу свјетских компанија за производњу и трговину дијамантима, није било баш најјасније како Совјети успијевају да им испоруче толико велики број једнаких драгуља и то све из једног јединог рудника који према прорачунима "Де Берса" није имао толики капацитетет.

Ипак, "Де Берс" је био приморан да игнорише сумњу и откупљује дијаманте, јер би совјетска власт у супротном понудила драгуље на слободном тржишту преплављујући га дијамантима и тако им обарајући цијену. Пошто независних истрага није било у СССР-у, мистерија "Сребрних медвједа" никада није ријешена.

  Рудник Мир затворен је током прве деценије 21. вијека, али испод његове огромне провалије "живи" на десетине тунела у којима машине разбијају стијене у потрази за дијамантима. Производња је и даље импресивна и износи око двије тоне драгуља годишње.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана