Ова земља нуди 34 до 47 хиљаде евра паровима који одлуче да се вјенчају

GS
Foto: FTMP

БУСАН - Јужна Кореја која се тренутно бори са најнижом стопом наталитета на свијету, одлучила је да се окрене финансијским подстицајима у покушају да преокрене свој демографски пад. Како је недавно објављено у "The Кореа Хералд", а преноси "The Стар", у округу Саха у Бусану, уводи се програм преко којег ће становницима бити плаћени љубавни изласци и од 34. 000 евра по пару који који одлучи да се вјенча.

Ова иницијатива је дио шире стратегије за борбу против све мањег броја становништва ове земље, које је достигло критичну тачку са стопом фертилитета која је пала на само 0.72 д‌јеце по жени.

Директне новчане субвенције за забављање и вјенчање за локалне самце је, према извјештајима локалних медија, пилот пројекат који креће од октобра. Како се наводи, пројекат бира квалификоване самце рођене између 1981. и 2001. који живе или раде у округу, а кандидате ће да оцијени окружна канцеларија након што конкуришу, поднесу потребна докумената и прођу интервју.

За сваку ставку процеса, округ ће понудити 500.000 вона (320 евра) сваком члану потенцијалног пара. Локална влада ће потом обезбиједити додатне субвенције пару како буде пролазио кроз низ узастопних прекретница које чине забављање и брак.

Па ће тако сваки појединац у пару који успије да наведе своју породицу да се састану у припремама за брак, добити милион вона (674 евра), а потом, ако се пар и веже, Саха-гу ће обезбиједити 20 милиона вона (13.475 евра) у новцу за прославу вјенчања.

Окружна канцеларија ће чак понудити младенцима депозит од 30 милиона вона (20.200 евра) за становање или 800.000 вона за мјесечну кирију до пет година.

Укупан износ финансирања за сваки пар који се успјешно забавља и вјенча кроз програм креће се од 53 милиона вона до 71 милион вона (од 34 до 47 хиљада евра).

Округ на југозападу Бусана планира да прошири програм и на стране држављане који бораве или раде у округу од сљедеће године, док је домаћин састанка једном мјесечно.

"Овај пројекат је осмишљен да превазиђе демографску кризу усред ниске стопе наталитета у Јужној Кореји формирањем мултикултуралне локалне заједнице у будућности" рекао је за локалне медије у сриједу шеф округа Саха-гу, Ли Гап-јун, преноси "Она".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана