Отворен Октоберфест

Агенције
Отворен Октоберфест

Минхен - У Минхену је данас, отварањем првог бурета пива, званично почео традиционални 182. Октоберфест, заштитни знак Баварске који се одржава више од два вијека.

Градоначелник Минхена Дитер Рајтер отворио је прво буре пива са два ударца чекићем и узвиком "Отворено је", преноси АП.

Око шест милиона посјетилаца се очекује на овогодишњем Октоберфесту, који ће трајати до 4. октобра.

На десетине хиљада људи путује возом до жељезничке станице у Минхену, која је протеклих седмица била преплављена избјеглицама.

Данас је, међутим, само неколико десетина тражилаца азила стигло од јужне границе Њемачке и полиција их је брзо склонила.

За разлику од њих, на стотине учесника Октоберфеста, од којих многи у традиционалној баварској одјећи - ледерхознама и дирндл хаљинама, прошетало је од жељезничке станице до Терезине ливаде, гдје се одржава фестивал.

Портпарол полиције у Минхену Симон Хегевалд изјавио је да је ситуација на жељезничкој станици мирна и да је полиција добро припремљена.

Савезна полиција је саопштила да број тражилаца азила из Аустрије протеклих дана биљежи пад, којих је у петак било мање од 2.000.

Један од посјетилаца Октоберфеста, који је са пријатељима дошао из Салента у Шпанији, показао је саосјећање према избјеглицама.

"Данас и сутра славимо, али не заборављамо избјеглице", рекао је он, који након забаве планира да дјеци избјеглица однесе играчке.

Од како је Њемачка прошлог викенда увела контроле на граници с Аустријом, већина избјеглица које уђу у ту државу бива усмјерено у град Фрајласинг, одакле се аутобусима и возовима даље пребацују у друге дијелове земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана