Отмјени пасји живот на британском двору

Тања Милаковић
Отмјени пасји живот на британском двору

Британци су од давнина познати као љубитељи паса, али, као и у људском животу, ни у Британији није исто бити луталица испод мостова на Темзи и елитни станар код краљице Елизабете Друге у Бакингемској палати.

Краљичини кучићи су отмјени дворјани, уживају поштовање послуге, имају за ручак телећу шницлу или поховану пилетину, које специјално за њих спреми дворски кувар.

Али, пасји краљевски оброк никада не почиње док суверен Британије својеручно не поспе по ручку омиљену мочу њених коргија. Британска краљица напросто обожава своје љубимце, мјешанце велшке и холандске пасмине, велшке коргије. Краљичини псићи имају слободу понашања каква није дозвољена другим члановима краљевске породице, укључујући супруга Филипа, војводу од Единбурга, принчеве, принцезе и најновијег члана - снаху Кејт Мидлтон.

У краљичиној биографији, која ће се ускоро појавити пред публиком, под насловом "Љубимци по краљичиној милости", налази се и детаљ о томе како Елизабета Друга шета по палати увијек са магнетом у џепу хаљине.

Магнет јој служи да покупи иглице или шпенадле са краљевских тепиха које би неопрезна послуга могла да посије по кући. И тек када суверен "деминира" пут, љубимци могу безбједно својим шапицама да крену за њом.

Четири краљичина коргија ручају тачно у пет часова послијеподне, ни минут раније ни секунд касније. Пасја властела у Бакингему никада не једе храну из конзерви, а ручак почиње тек када монарх изда команду да гозба може да почне. Принцезама Ен и Маргарет је ексклузивно дозвољено да понекад хране љубимце из порцеланског тањира који у руци држи ливрејисани слуга.

Љубав краљице Елизабете Друге према псима датира још од времена када је њен отац 1930. године донио у палату првог коргија. У то вријеме би тадашња принцеза Елизабета и њена сестра Маргарет љубимца Дукија храниле такође из порцеланског тањира који држи дворски слуга.

Елизабета је добила свог личног коргија, Сузану, за рођендан 1944. Толико је била заљубљена у Сузану да је 1947. повела на брачно путовање послије удаје.

Краљевски биограф Рајан Хој записује на једном мјесту и пикантан детаљ да краљица лично брине за све аспекте живота својих кучића, па и за њихов сексуални живот.

Упитана једном како се сналази за парење својих љубимаца, објаснила је да је у "одређеним тренуцима њеним коргијима потребна извјесна помоћ када се паре искључиво са посебном пасмином холандских псића".

Пошто холандези имају нешто краће ноге, краљица им својеручно подмеће шамлицу. Краљица Елизабета Друга није први британски суверен који обожава псе. Краљица Викторија држала је у Виндзору 88 кучића! И колико год да воле псе, британски краљеви, краљице, принчеви и принцезе не трпе мачке. У краљевским палатама на Острву нема ниједне мачке, ни за лов на мишеве.

Краљица Елизабета Друга је позната по смислу за шалу и хумор, али ће се лоше провести ко год начини шалу или виц на рачун њених коргија. Познато је да је, приликом једног свечаног пријема у Бакингемској палати, један гост рекао, како би се умилио краљици, да и он има у кући коргија, који је дивна животиња и зна да по неколико минута на двије ноге шени за чоколаду.

- Моји псићи никада не шене, нити икада моле за нешто - хладно га је погледала краљица прије него што се удаљила у пратњи својих кучића.

Британски Кенел клуб објавио је ове године да у земљи има само 241 примјерак корги паса и да су проглашени угроженом врстом. Смањење ове врсте паса је било узроковано невјероватним повећањем страних раса паса који могу стати у торбу, као што је, на примјер, француски булдог. Британска краљица је имала укупно око 30 корги паса до сада, али тренутно има само четири. Од та четири два су такозвана доргија (мјешанца коргија и јазавичара), који носе име Кенди и Вулкан. Осим тих раса, она је имала и остале расе паса као што су лабрадор, златни ретривер, кокер шпанијел и шицу.

Иако чланови краљевске породице воле своје псе, то није случај међу самим псима. Тако је 2006. године бултеријер принцезе Ане усмртио омиљеног краљичиног коргија снажним угризом којим му је сломљено неколико костију. Дан послије напада он је морао да буде успаван.

Распуштени Лајавци

У британској краљевској палати не влада сагласје када је ријеч о односу укућана према краљичиним псићима. Супруг Филип их мрзи зато што су "распуштени" и непрестано лају. Сви у двору, ипак, воле псе, само војвода од Единбурга и његов син принц Едвард воле лабрадоре, док Едвардов брат, принц Ендрју, искључиво држи норфолк теријере. Принц Чарлс неће псе у кући, али је морао да се помири са два џек расела које му је у палату донијела друга супруга Камила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана