Отмица кућних љубимаца ће постати кривично дјело у Енглеској

ГС
Foto: Илустрација

Отмица кућних љубимаца биће проглашена кривичним дјелом у Енглеској. У овој земљи је примијећен пораст пријављених отмица љубимаца.

Ова отмица се тренутно третира као “губитак имовине”, али радна група жели да нови закон узме у обзир емоционалну узнемиреност кроз коју власници пролазе. Протекле године је пријављено 2.000 случајева крађе паса.

Радна група, коју чине владини службеници, полиција, тужиоци и локалне власти, утврдила је да је седам од 10 случајева отмица кућних љубимаца укључивало псе.

Иако је према закону одређена казна до седам година затвора, она се ријетко кад спроводи јер је дјеломично одређена новчаном вриједности отуђене “ствари”. Није познато каква ће казна бити када овај прекршај постане кривично дјело.

Извјештај организације Догс Труст наводи да је цијена пет најпожељнијих пасмина паса у Великој Британији значајно порасла током првог лоцкдоњна у земљи, а неке су порасле и до 89 посто. Ово је крађу паса потенцијално учинило привлачнијом криминалцима који желе профитирати од велике потражње за кућним љубимцима.

У међувремену, Гоогле претраживања израза “куповина паса” порасла су за више од 160 посто у мјесецима између марта и аугуста 2020. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана