Откривено како се корона тако брзо проширила сјевером Италије VIDEO

Срна
Откривено како се корона тако брзо проширила сјевером Италије VIDEO

Међуградски саобраћај у Италији је, због епидемије коронавируса, сведен на најмању могућу мјеру, мали, неопходни број возова и аутобуса који су задржани да саобраћају међу италијанским регијама су полупразни или чак сасвим празни, међутуим, невидљиви и нежељени путник, Covid19, ширио се уздуж италијанског полуострва, управо дуж путева и жељезничких пруга.

То открива управо објављена студија неколико универзитета а под руководством Миланског Политехника. Студија показује да се вирус, за који је већ утврђено да се шири директним контактом људи, шири по терену, чему свакако доприноси путовање особа. Ово је прво истраживање које показује ширење просторно, по терену.

Користеци податке Института за статистику дошло се до броја особа које, због посла, путују од куће до радног мјеста, из једне у другу регију, а уз помоћ мобилних телефона могла се конструисати гео-локализација тих особа.

Студија показује, у виду концентричних кругова, како се вирус ширио у најтеже погођеној регији Ломбардији гдје је највеће кретање људи због посла и гдје је најаразвијена саобраћајна мрежа, проширио у друге регије слиједећи на неки начин саобраћајне комуникације.

Замимљиво је да је ширење према регијама на обалама Тиренског мора било слабије јер је, према ауторима студије, планински ланац Апенина, послузио као баријера.

А податак да је на југу Италије било мање заражених, се између осталог, тумачи према овој студији, чињеницом да је мрежа путних и жељезничких веза на југу много слабије развијена.

Један од важнијих закључака истраживања је да се у фази либерализације рестриктивних мјера, велика пажња мора посветити кретању људи. (kurir.rs)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана