Откривени остаци коптског манастира из петог вијека

Срна
Откривени остаци коптског манастира из петог вијека

КАИРО - У пустињи на западу Египта археолози су открили остатке хришћанског манастира из петог вијека, који би требали помоћи да се стекне увид у свакодневни живот монаха православних Копта у том периоду.

Из египатског Министарства за антиквитете саопштено је да је француско-норвешки тим открио остатке на локацији Тал Гануб Каср ал-Агуз у оази Бахарија.

- Ријеч је о неколико базалтних грађевина, о једној структури уклесаној у стијене и неколико објеката изграђених од блата - преноси лондонски дневник "Гардијан".

Начелник одјељења за исламске, коптске и јеврејске антиквитете у Министарству Осама Талат рекао је да манастирски комплекс чини шест сектора у којима су биле изграђене три цркве, монашке ћелије и зидови са симболима који носе обиљежја египатских Копта.

Вође археолошког тима Викторија Гик каже да су на зидовима цркава исписане религиозне поруке и цитати из Библије на грчком језику који откривају природу монашког живота у том дијелу свијета и доказују њихово присуство у петом вијеку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана