Откривени најстарији скелети слијепих мишева стари око 52,5 милиона година

Танјуг
Откривени најстарији скелети слијепих мишева стари око 52,5 милиона година

ЧАЈЕН - Два фосилизована скелета слепих мишева откривена у западном Вајомингу припадају до сада непознатој врсти и најстарије су кости слијепих мишева које су до сада откривене, а њихова старост је око 52,5 милиона година, објавили су холандски научници најновија открића.

Невјероватно цијеловити фосили слепих мишева Ицароництерис гуннелли потичу са кречњачких стена које су се накупиле као језерски седименти пре око 52,5 милиона година, објавили су палеонтолог кичмењака Тим Ритберген и његове колеге из Центра за биодиверзитет "Натуралис" у Лајдену у Холандији.

Скелети неколико других врста слијепих мишева, укључујући још једну из рода Ицароництерис, пронађени у истим кречњацима, званим Грин Ривер, сачувани су најмање 40 центиметара изнад нове врсте фосила, што сведочи да су млађи, рекао је Ритберген, објавио је данас Сајенс њуз.

Слијепи миш врсте Ицароництерис гуннелли тежио је отприлике између 22,5 и 28,9 грама, што је упола теже од тениске лоптице, израчунао је тим холандских научника.

"Ови скелети су „велико откриће“, рекао је палеонтолог кичмењака са Универзитета у Чикагу Це-Си Луо, који није био укључен у студију. Палеонтолог кичмењака са канадског Универзитета Западни Онтарио, Брок Фентон, који такође био није укључен у истраживање, рекао је да открића не воде ближе сазнању од које су врсте еволуирали слепи мишеви због тога што је њихов скелет веома сличан ономе који имају савремени слијепи мишеви.

Најстарији познати слијепи мишеви на свијету живели су пре око 56 милиона година, али фосили тих врста су углавном сведени на зубе, а не на цијеле скелете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана