Откривена врста диносауруса са пачијим кљуном

СРНА
Откривена врста диносауруса са пачијим кљуном

САНТИЈАГО - Диносаурус биљојед са пачијим кљуном лутао је древним и забаченим ријечним равницама Патагоније у јужном Чилеу прије око 72 милиона година, утврђено је новим истраживањем, чији су резултати објављени данас.

Научници су диносауруса назвали "гонкокен наној" и кажу да је тежио до једну тону, те да је могао да нарасте до четири метра у дужину, наводи се у студији објављеној у часопису "Сајенс адвансис".

Експедиција коју је предводио Чилеански антарктички институт је 2013. године открила фрагменте жућкастих костију на дну падине у близини велике туристичке дестинације Торес дел Паине у Патагонији. Ово је покренуло истрагу која је трајала скоро десет година.

"У почетку смо мислили да је из исте групе као и други јужноамерички хадросауруси, али како је истраживање напредовало, схватили смо да је то нешто без преседана", рекао је Џонатан Аларкон, главни аутор студије.

Аларкон је рекао да су истраживачи извукли више од 100 комада костију и да их је било тешко извући без оштећења других. Након тога, научници су морали да се увјере да кости припадају истој врсти и да их упореде са постојећим истраживањима да би потврдили да је то заиста нова врста.

"Гонкокен наној није напредни диносаурус с пачијим кљуном, већ старија транзициона лоза: еволуциона веза са напредним облицима", рекао је Александар Варгас, други аутор студије.

Обимно истраживање омогућило је научницима да дигитално реконструишу скелет и тим се нада да ће моћи да га одштампа у три димензије да би га приказао јавности. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана