Откривен мозаик стар 2.300 година

GS
Foto: waay.tv

Током археолошких ископавања на Палатинском брду у Риму, близу Форума, откривен је мозаик у аристократској вили, за који се сматра да је стар око 2.300 година.

Шефица Археолошког парка Колосеум, који је задужен за палатински локалитет, Алфонсина Русо саопштила је да оно што ово откриће чини неупоредивим није само невјероватна конзервација мозаика већ и декорација, која садржи сцене римских поморских и копнених битака, за које Русо претпоставља да је водио власник виле.

Дјело је уоквирено полихромним кристалима и егзотичним староегипатским плавим плочицама, преноси ЦНН.

Русо је навела да је у античким временима било уобичајено за племићке породице с вилама на Палатинском брду да користе богате декоративне елементе као симболе раскоши и високог друштвеног ранга.

- Мозаици су се обично налазили на подовима, али овај се налази и на цијелом предњем зиду и невјероватно је очуван. Особа која је наручила прављење мозаика је била довољно богата да приушти увоз драгоцјених материјала из цијелог царства како би украсила ову вилу. До сада нисмо пронашли ништа о идентитету ове особе, али вјерујемо да ће нам даљње истраживање помоћи да утврдимо ко је била ова патрицијска породица - рекао је Марко Роси, професор римских антиквитета на Универзитету Рома Тре, преноси Тањуг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана