Откривен изгубљени египатски град на дну мора

B92
Откривен изгубљени египатски град на дну мора

Археолози су открили древни град који је Медитеранско море прогутало и затрпало тонама муља, стијена и пјеска прије 1.200 година.

Оригинално назван „Хераклеон" од стране Грка, а потом преименован у „Тонис" од стране Египћана, постојање овог древног града по први пут је потврђено 2000. године када је др Франк Годио, подводни археолог, направио једно од најзначајнијих открића 21. вијека.

Заједно са својим тимом са Европског института за подводну археологију, Годио је открио „изгубљени град" у Александрији. Посљедњих 13 година истраживачи су мукотрпно ископавали овај град, подижући давно заборављене комаде историје на површину.

Како се на површини сакупљао материјал, Годиов тим је био у стању да направи виртуделни модел града – онако како је могао да изгледа прије хиљаду година.

Популарно гледиште јесте да је овај град био лука због локације на којој се налазио, а откривени предмети иду у прилог овој тврдњи.

Иако је једна велика мистерија ријешена, постоји још један велики знак питања када је ово откриће у питању.

Врло мало стручњака са потпуном сигурношћу може да каже како је овај град завршио на дну мора. Шта је изазвало његово потоноуће? Да ли се сам урушио? Да ли је у питању била природна катастрофа?

Годио је провео бројне сате покушавајући да склопи све дјелове ове слагалице како би дошао до одговора.

Његова теорија?

Масивно камење коришћено у изградњи врло лако је могло да потоне кроз мекану глину која је темеље држала на свом мјесту, а у случају земљотреса, цио град је могао да „склизне" и изгуби се у морским дубинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана