Откривен град зомбија: Лешеве беба стављају у дрвеће, а мумије шетају улицама

telegraf.rs
Откривен град зомбија: Лешеве беба стављају у дрвеће, а мумије шетају улицама

Етничка група Тораја живи у планинској регији Јужног Сулавесија у Индонезији, а велики број њих живи у "земљи Тораја" у центру острва.

Ови људи су наклоњени ритуалима анимизма, што значи да код њих постоји вјеровање да све што нема људски облик, као што су животиње, биљке, или чак предмети и појаве имају дух и душу.

Они су осмислили најраскошнији али и најчуднији погребни обред на свијету. Најбизарније су сахране беба и мале дјеце у дрвећу, као и параде мумија које су умрле деценијама раније.

Сахране су врло важни друштвени догођаји на којима учествују читаве породице које се окупљају са сељацима, како би сви заједно обновили вјеровања и традицију предака. Овакви догађаји трају и по неколико дана, под именом "Рамбо Солока".

Церемоније се не одвијају одмах послије смрти, јер Тораја породицама често фали новац који је потребан за плаћање трошкова сахране. Они чекају недељама, мјесецима, понекад и годинама како би прикупили довољно средстава за сахрану, пише Телеграф.

У међувремену, балсамовано тијело покојника је складиштено у традиционалној кући под истим кровом са породицом. Док се бизарна погребна церемонија не заврши, та особа се не сматра мртвом већ само болесном.

Неки од ритуала на сахрани су клање бивола и свиња које је праћено плесом и музиком, док млади момци исисавају крв гранчицама бамбуса. У зависности колико је моћна особа која је умрла, толико бивола се припреми за овај "празник". Некад тај број достигне десетак бикова и стотине свиња. Након жртвовања, месо се прослеђује гостима на сахрани.

Ријетки су случајеви када припадници Тораја племена сахрањују своје ближње у земљи, чешће су то пећине или каменити дијелови планине, као и дрвени сандуци који висе са литица. У дрвећу су сахрањене бебе и мала дјеца јер се вјерује да ће на тај начин све бити залијечено и да ће се душа дјеце апсорбовати. Некада се деси да чак десетак дјеце буде сахрањено у истом дрвету.

"Ма Нене" се одвија у августу на неколко година, када се тијела покојника перу, дотјерују и облаче у нову одјећу, а затим се мумије прошетају градом па личе на колону зомбија.

Ово острво сваке године посјети око хиљаду туриста и антрополога који желе да виде њихове необичне ритуале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана