Осветници делте Нигер сију смрт у Африци

Агенције
Осветници делте Нигер сију смрт у Африци

Нијамеј - Екстремисти "Боко харама" више нису једина пријетња у Африци јер на југу тог континента страх уноси нова терористичка организација "Осветници делте Нигер".

Посљедњих седам година у делти ријеке Нигер било је углавном мирно. "Боко харам", једна од најсмртоноснијих терористичких организација на свијету, тамо нема јако упориште, али у делти и даље живи велики број бораца расформираних милитантних јединица које су овдје биле активне у прошлости.

Учестали напади на енергетска постројења страних нафтних компаније као што је "Шел" скренули су пажњу на делту и терористичку организацију у настанку.

Та милитантна група није ни налик на "Боко харам" или Исламској држави који се залажу за строги шеријат. Циљ "Осветника" укидање експлоатације тог, нафтом богатог, региона од стране Запада и нигеријских власти и проглашење независности делте Нигер од државе Нигер.

"Осветници делте Нигер" окупља младе из региона који су како стоји на њиховом сајту, углавном млади и јако образовани.

- Ми смо млади, образовани, пропутовали смо свијет, а већина нас се и школовала у источној Европи - пише у једној од објава "Осветника".

Више прецизних података о овој групиши није познато, али безбједносни стручњаци упозоравају да би могли бити све већа пријетња. Њихов метод напада сличан је начинима напада других милитантних група у Африци. Најчешће су у питању бомбашки напади за које потом преузимају одговорност на друштвеним мрежама.

Своје активности појачали су када је Нигерија добила новог предсједника. Крију се у шумама или неприступачним дијеловима у близини ријеке и најчешће дјелују у малим групама. Није ријеткост да патролирају Нигером у гуменим чамцима наоружани до зуба.

План "Осветника" је да наставе са нападима све док стране компаније које експлоатишу нафту не напусте регион. Ова организација управо нафтне компаније са Запада сматра кривцем су уништење околине и економску маргинализацију региона делте због чега позивају на њихово уништење.

- Натјераћемо вас да патите као што због вас и уништења околине пате људи из делте Нигера - објавили су терористи из региона делте.

У овом региону нафтне компаније користе и метод "флеринга", тј. сагоревања гаса ради смањења притиска у нафтним налазиштима због чега природне катастрофе нису ријеткост у овом дијелу Африке.

Нафта

Нигерија је донедавно била највећи афрички произвођач нафте. Највећи дио залиха "црног злата" којима ова држава располаже налази се у делти ријеке Нигер, али упркос свом богатству овај крај један је од најсиромашнијих и најнеразвијенијих што га и чини подложним за јачење екстремистичких група. Због бомбашких напада "Осветника делте Нигер", нигеријска производња нафте је пала на 1,4 милиона барела дневно са 2,2 милиона, саопштили су те земље. Ови подаци посебно су забрињавајући ако се има у виду 70 одсто буџета највеће афричке економије чини управо продаја нафте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана