Острво Тонга биће затворено на седам дана због ковида

Танјуг
Foto: Скриншот

НУКУАЛОФА- Острво Тонга биће затворено на седам дана након што је ова јужнопацифичка држава пријавила први случај корона вируса, саопштила је данас влада.

На острву је идентификован први случај вируса корона прошле недеље, након што се испоставило да је путник који је стигао са Новог Зеланда позитиван на вирус и пребачен у карантински хотел.

Премијер Тонге Похива Туионетоа рекао је да ће затварање почети сутра мало после поноћи и да ће се односити само на острво Тонгатапу, гдје живи већина становништва.

Државни кабинет се, како је навео сајт Матанги Тонга, одлучио на овај потез како би се „осигурала безбедност и здравље људи“.

Затварање ће се односити на школе, барове и ресторане, а увешће се и полицијски час који ће почињати увече. Људима ће бити дозвољено да одлазе у куповину намирница и лијекова, да примају медицинску помоћ или да користе банкарске услуге. Вијест о првом случају заражавања навела је стотине острвљана да се вакцинишу на пунктовима за имунизацију који постоје широм земље.

Заражени путник стигао је на Тонгу из Крајстчерча на Новом Зеланду, потпуно је вакцинисан са двије дозе вакцине и имао је негативни тест урађен на Новом Зеланду пре полијетања авиона, саопштило је новозеландско министарство здравља. Према истраживачкој групи "Наш свет у подацима", око 31 одсто становника Тонге је употпуности вакцинисано, а 48 одсто њих је примило једну дозу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана