Оптужена да је донијела вирус у Кину, па постала жртва интернета

Танјуг
Оптужена да је донијела вирус у Кину, па постала жртва интернета

ВАШИНГТОН - Мајте Бенаси, резервиста у америчкој војсци, коју теоретичари завјере неосновано оптужују да је "донијела" корона вирус у Кину, каже да је постала жртва "сајбер-малтретирања".

Лажне тврдње свакодневно се објављују на Јутјубу, иако она никада није била позитивна на корона вирус, нити је имала симптоме. Мајте Бенаси се на мети теоритечара завјере нашла у марту, мјесецима након што је у Кини пријављен први случај новог корона вируса.

Теорија да је она "донијела" вирус у Кину почела је да се шири због тога што је учествовала на Свеским војним играма у Вухану, у октобру прошле године.

Бенаси је учествовала у бициклистичкој трци, током које је доживјела несрећу и завршила је са сломљеним ребром и потресом мозга.

Иако су на играма учествовале стотине спортиста из америчке војске, управо је Мајте Бенаси изабрана за централну фигуру теорије завере.

Те оптужбе преокренуле су живот Мајте и њеног супруга Мета.

Они кажу да је њихова кућна адреса објављена на интернету, а да су њихови налози на друштвеним мрежама били преплављеи порукама оних који верују у теорије завере пре него што су их угасили.

"То је као да се пробудиш из ружног сна и дан за даном пролазиш кроз ноћу мору", каже Бенаси у интервјуу за ЦНН.

Иако су друштвене мреже предузеле кораке против ширења дезинформација о корона вирусу на својим платформама, то није много помогло брачном пару Бенаси.

Покушали су да издејствује уклањање таквог садржаја са Јутјуба и спрече његово даље ширење, али су им адвокати и полиција рекли да мало тога може да буде учињено.

"Желим да људи престану да ме узнемиравају. То је сајбер-малтретирање и измакло је контроли", каже Мајте Бенаси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана