Опрани луксуз моћног крузера

Агенције
Опрани луксуз моћног крузера

Рим - Више од двије године прошло је од када се луксузни крузер "Коста конкордија" насукао у близини италијанског острва Ђиљо, али неки дијелови брода изгледају као да су залеђени у времену.

Главни инжењер Франко Порчелакија изјавио је седам часова након почетка акције подизања те грдосије са морског дна да је корито подигнуто два метра изнад површине воде. Убрзо послије тога објављене су и фотографије кабина и ходника 114.500 тона тешког и 290 метара дугог насуканог брода, дужег од "Титаника".

Један од најгламурознијих прекоокеанских бродова на свијету имао је коцкарницу, спа-центар, неколико барова и сале за обједовање, али сада изнад празних барских столица висе каблови, док се са зидова брижљиво декорисаних ходника љушти боја.

Из лифтова у отмјено уређеном атријуму још цури вода, а један клавир стоји нетакнут, као да се ништа није догодило, и као да само чека да неко засвира на њему.

Дијелови брода који су остали изнад површине након што се преврнуо у плиткој води прилично су очувани, док је из других вода истекла када је прошле године доведен у усправан положај.

Опрема за разглас и музичка опрема из кафе-бара, који се простирао на неколико спратова, налазе се испред главне позорнице на мјесту гдје су гости некада уживали у наступима уживо. Неке сећије бара су остале неоштећене и само су неке столице изврнуте усљед удара брода у стијене острва Ђиљо. Међутим, остали дијелови бара су потпуно уништени како су се флаше, столице и столови сударали када је брод потонуо.

Намјештај у том дијелу изгледа као да полако труне. У једном ормару флаше са вином стоје на свом мјесту док разбијено посуђе лежи на поду. На подовима се могу наћи и стари менији, столњаци и цвјетни аранжмани који су украшавали столове за ручавање.

Многе кабине су прилично добро очуване, док у неким још висе слике. На неким креветима се још увијек налазе личне ствари путника и даљински управљачи за телевизоре.

Након што буде подигнута, олупина брода биће одвучена у Ђенову и претворена у старо гвожђе. Послије тога ће почети потрага за тијелом посљедње особе која се води као нестала.

"Коста конкордија" је потонула 13. јануара 2012. године, а у тој несрећи погинуле су 32 особе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана