Опасне теорије завјере круже интернетом: “Као паразит су, трују вам живот”

Г.С.
Опасне теорије завјере круже интернетом: “Као паразит су, трују вам живот”

У малом граду на сјеверу Њемачке, локални јахт клуб више није оно што је био. Многи од чланова, углавном средовјечни мушкарци, увучени су у теорије завјере покрета QAnon - да је коронавирус подвала коју су смислиле тајне елите и да ће предсiедник Доналд Трамп спасити свијет од махинација “дубоке државе”.

Прихватили су и друге дијелове идеологије QAnonа у Њемачкој. Ту спада и истицање заставе предратног Њемачког рајха, која је популарна међу неонацистима, и лажно увјерење да је њемачка канцеларка Ангела Меркел некада била шпијун Службе безбједности Источне Њемачке, па ће зато ускоро бити ухапшена.

Овакве теорије, и њима сличне, током године брзо су се прошириле друштвеним мрежама.

Због тога је Фејсбук одлучио да предузме драстичне мјере за сузбијање утицаја QAnonа на својој платформи, па је недавно најављено да ће се уклањати све Фејсбук странице, групе и Инстаграм налози организације QAnon, чак и ако не садрже насилни садржај.

Син једног од чланова QAnonа, који је желио да остане анониман, рекао је за ЦНН да његов отац сада виерује да је пандемија коронавируса сплетка, али и да би могао да се “увуче у још чудније теорије завиере”.

Он је објаснио да су, у једном тренутку, чланови јахт клуба “развили” заставу неонацистичког покрета Рајхсбургер, чији следбеници негирају Холокауст, и продружили се QAnon организацији. Били су и на берлинском протесту против карантина у августу.

Иначе, организација QAnon је почела са радом у САД. У октобру 2017. године, анонимни корисник који се назива Q, објавио је на 4chan-у серију загонетних порука. Те поруке су постале познате као “Q Drops”, а када се дешифрују, приказују разноразне теорије завjере.

“Као паразит”

Виктор, младић из Русије који није желио да користи своје право име, био је једна од раних QAnon присталица. Када је имао око 20 година, живио је у Њемачкој, и наишао је на “PizzaGate”, теорију завјере која је тврдила да је једна пицерија у Вашингтону заправо параван за трговину дјеце који води Хилари Клинтон.

Неки би феномен QAnonа могли да одбаце само као онлајн параноју неке небитне групе људи, али и те како има стварне посљедице. Тако је, на примјер, 2016. године један младић из Сјеверне Каролине испалио три хица у ову пицерију која је била наводни центар PizzaGate завјере.

“Не знам како сам се увукао у све то”, рекао је он, наводећи да је PizzaGate био само почетак. За час је упао у “зечју рупу” тероија завјера, развијајући нетрпељивост према феминистичким, либералним и LGBTQ активистима.

Виктор каже да, шро је више био увучен у QAnon, то је више био бијесан.

“То вам трује свакодневни живот до те мјере да више не можете да одржавате здраве односе са људима. Завјере вам полако замијењују личност. Као паразит су на вама, само о томе размишљате”, објаснио је Виктор.

Велике технолошке компаније и друштвене мреже, упркос свим напорима, и даље имају много проблема са сузбијањем теорија завјера. Таман када се једна “угаси”, неколико нових се појави, а шире се брзином шумског пожара, сварајући тако потенцијалну опасност чак и по људске животе, прњноси Б92

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана