Олупина италијанске подморнице откривена у Егејском мору 80 година након што је потонула

Срна
Foto: Принтскрин

АТИНА- Грчки рониоци пронашли су олупину италијанске подморнице 80 година након што је потонула у акцији савезничких снага у Егејском мору у Другом свјетском рату. Подморница "Јантина", која је испловила са грчког острва Лерос са 48 морнара, потонула је 5. јула 1941. године након што је гађана торпедом са британске подморнице "ХМС Торбеј".

Подморницу су прошлог мјесеца открили Костас Токтаридес, поморски стручњак и један од најпознатијих грчких ронилаца, и његов тим јужно од острва Миконос, на дубини од 103 метра користећи подводно возило на даљинско управљање "РОВ супер Ахил", које је извршило детаљни визуелни преглед олупине.

"Поморска историја је попут слагалице, а ово је дио те слагалице", рекао је за Ројтерс Токтаридес. Он је истакао да је сукоб двије подморнице риједак поморски догађај.

Токтаридес је објаснио да је идентитет подморнице верификован коришћењем записа из италијанске Канцеларије морнаричке историје. "Јантина" је четврта подморница коју је пронашао и идентификовао Токтаридес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана