Око 13,4 милиона беба у 2020. рођено пријевремено

Анадолија
Foto: Илустрација

ЖЕНЕВА - Око 13,4 милиона беба рођено је пријевремено у 2020. години широм свијета.

Студију о пријевременим рођењима објавили су аутори Свјетске здравствене организације (WHО), Фонда УН за дјецу (УНИЦЕФ) и Лондонске школе хигијене и тропске медицине.

"Процјењује се да је 13,4 милиона беба рођено пријевремено (прије 37 пуних седмица трудноће) у 2020. години, што чини отприлике једно од десет свих живорођених", наведено је у извјештају.

Наводећи да је пријевремени порођај водећи узрок смрти дјеце у првим годинама живота, у извјештају се наводи да постоји хитна потреба за јачањем његе пријевремено рођених беба како би се повећала стопа преживљавања.

Констатовано је да пријевремено рођени имају велику вјероватноћу да у одраслој доби оболе од тешких болести, инвалидитета, заостајања у развоју, као и хроничних болести попут дијабетеса и затајења срца.

"Није било значајног смањења стопе пријевременог порођаја ни у једном региону свијета у посљедњој деценији. Годишње глобално смањење пријевременог порођаја између 2010. и 2020. било је само 0,14 посто", наведено је у извјештају.

Саопштено је да је око 65 посто пријевремених порођаја у 2020. години забиљежено у подсахарској Африци и Јужној Азији.

У извјештају се објашњава да пријевремени порођај није проблем који се види само у земљама са ниским и средњим приходима и да ова ситуација погађа породице широм свијета.

Док је стопа пријевременог порођаја износила 11,6 посто у Грчкој и десет посто у Сједињеним Америчким Државама, ова статистика је забиљежена и у неким земљама с високим дохотком.

Лоше здравље мајке и потхрањеност такође доприносе високој стопи пријевременог порођаја.

Ансху Банерје, директорица WHО Института за здравље мајки, навела је да бебе рођене пријевремена посебно су подложне здравственим компликацијама опасним по живот.

Истичући да бројке о пријевременим рођењима показују да постоји потреба за хитним улагањем у постојеће услуге подршке пријевремено рођеним бебама и њиховим породицама, Банерје је истакла да постоји потреба фокусирања на приступ квалитетним здравственим услугама, посебно прије и током трудноће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана