Оклахома забранила додатне опције за пол у родним листовима

Срна
Foto: Илустрација

ОКЛАХОМА СИТИ- Оклахома је постала прва савезна држава САД која је забранила небинарну опцију у родним листовима, увођењем закона чије присталице тврде да ће осигурати "јасноћу и истину" у званичним документима.

Гувернер Кевин Стит јуче је потписао закон, након извршне уредбе издате у новембру којом се Одјељењу за здравство у Оклахоми забрањује додавање ознака пола у изворима из матичне књиге рођених.

Контроверза је почела након што је Одјељење, без знања гувернера, ријешило грађанску парницу тако што је пристало да дозволи небинарну опцију.

"Људи су слободни да вјерују у шта год хоће везано за њихов идентитет, али је наука утврдила да су људи биолошки или мушког или женског пола по рођењу", изјавила је посланик републиканаца Шејла Дилс која је предложила закон о означавању пола.

Она је рекла да посланици желе јасноћу и истину у званичним документима, уз напомену да те информације треба да буду засноване на медицинским чињеницама, а не на друштвеном дијалогу који се стално мијења, јавила је "Раша тудеј".

Више од 10 америчких савезних држава дозвољава уписивање трећег пола у родном листу. Друге државе не пружају такву могућност, али је Оклахома прва правно забранила такве ознаке.

Администрација предсједника САД Џозефа Бајдена саопштила је прошлог мјесеца да дозвољава ознаку за "икс" пол у пасошима, а Стејт департмент је раније почео да дозвољава Американцима да се сами опредијеле у својим документима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана