Оклахома извршила прво погубљење после шест година

Танјуг
Foto: ГС

ОКЛАХОМА СИТИ - Америчка савезна држава Оклахома наставила је са спровођењем смртне казне након шест година паузе, а затвореник Џон Мерион Грант, осуђен због убиства, усмрћен је данас ињекцијом у затвору у градићу Мекалистеру, објавио је затворски управник.

 Џона Мериона Гранта осудили су на најтежи казну јер је у поправном центру са 16 убода усмртио једну жену, а након тога је у затвору 1998. убио Гаја Картера, затвореника који је служио казну због пљачке.

 Грант је требало да буде погубљен смртоносном ињекцијом у четвртак, али се у међувремену жалио окружном суду у Денверу, па је амерички савезни суд пресуду ставио на чекање.

Амерички Врховни суд пресудио је у четвртак да смртна казна може да буде извршена.

 Грант има дугу криминалну историју још од дјетињства, с 11 година завршио је у поправном дому за малољетнике и након тога преселили су га у поправни дом за одрасле, а његови адвокати су навели да је одрастао у проблематичној и сиромашној околини. Грант је први осуђеник у Оклахоми који је погубљен након што је та пракса прекинута 2015, после неколико неуспјешних ињекција. Идућа два извршења смртне казне у Оклахоми заказана су за 18. новембар и 9. децембар.

Дијелови САД укинули су смртну казну, али она је на снази у 27 од укупно 50 држава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана