Одјећа Габријела Гарсије Маркеса на хуманитарној аукцији

Срна
Одјећа Габријела Гарсије Маркеса на хуманитарној аукцији

МЕКСИКО СИТИ- Више од седам година након смрти колумбијског писца Габријела Гарсије Маркеса његова одјећа биће понуђена на аукцији у хуманитарне сврхе.

Око 400 комада одјеће која је припадала нобеловцу Маркесу и његовој покојној супрузи Мерцедес биће продата, рекла је његова унука Емилија Гарсија мексичком листу „Миленио“.

Она је рекла да ће на продају бити понуђени најважнији одјевни предмети који су припадали Габријелу Маркесу и Мерцедес Барча.

Јакне, сакои, ципеле, кравате и торбе су међу предметима које ће бити дате на продају, а по којима су Гарсија Маркес и Мерцедес Барча били познати. На примјер, Гарсија Маркес је био познат по својој јакни од твида.

Новац прикупљен продајом одјеће биће дат фондацији Фисаним у Мексико Ситију, која покушава да побољша здравље и исхрану дјеце старосједилаца, наводи ДПА.

Кућа писца у Мексико Ситију од 20. октобра отвориће врата породичним пријатељима и касније посјетиоцима уз најаву.

Бијело одјело које је писац носио на додјели Нобелове награде 1982. године, коју је добио за роман „Сто година самоће“, које је типично за Венецуелу и Колумбију, налази се у Народном музеју Колумбије од 2003. године.

Маркес, један од најчитанијих писаца Латинске Америке, умро је 2014. године у 87. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана