Одговоран, захтјеван али и добро плаћен посао: Ево колике су плате пилота

ГС
Foto: Илустрација

Пилотски посао спада међу најодговорније и најизазовније професије у свијету.

Свакодневно управљајући софистицираним летилицама, пилоти су одговорни за безбједност стотина путника док лете на великим висинама и кроз различите временске услове. Осим техничких вјештина и познавања авиона, овај посао захтијева и изузетну концентрацију, брзу реакцију у кризним ситуацијама, као и физичку и менталну спремност за дуга путовања преко више временских зона.

Упркос великим изазовима, пилоти уживају у свом послу због осјећаја слободе и престижа који долази са њиховом професијом. За свој посао, углавном су добро плаћени у цијелом свету.

Плате пилота широм свијета значајно варирају у зависности од земље, авио-компаније и искуства пилота. Док су плате у најразвијенијим земљама често веома високе, постоји значајан распон у примањима између различитих региона и авио-компанија. У 2024. години, разлике у платама су још очигледније, како због велике потражњи за пилотима, тако и због различитих економских притисака на авио-индустрију.

Плата пилота у САД

У Сједињеним Америчким Државама, капетани великих авиона у водећим авио-компанијама попут “Делта Ерлајнс”, “Јунајтед Ерлајнс” и “Американ Ерлајнс” имају годишње плате које се крећу између 200.000 и 350.000 долара. Плате првих официра су, наравно, нешто ниже, али се и оне крећу у распону од 100.000 до 200.000 долара годишње. Поред тога, пилоти са значајним искуством могу додатно повећати своје приходе кроз бонусе и прековремени рад.

Плате пилота у Европи

У Европи, плате пилота варирају у зависности од земље. На примјер, у Великој Британији, капетани у “Бритиш Ервејзу” могу зарадити између 150.000 и 250.000 фунти годишње.

У Њемачкој, капетани “Луфтханзе” зарађују сличне износе, док пилоти у Француској и Италији могу очекивати нешто ниже плате, али и даље врло конкурентне у глобалним оквирима.

Азија, посебно Кина и Блиски Исток, постаје све атрактивнија за пилоте због високих плата и бенефиција.

У Кини, гдје постоји велика потражња за искусним страним пилотима, капетани у водећим авио-компанијама попут “Чајна Саутерн Ерлајнса” могу зарадити и до 300.000 долара годишње.

У Уједињеним Арапским Емиратима, компаније као што су “Емиратес” и “Етихад Ервејз” нуде плате које се крећу између 200.000 и 350.000 долара годишње, уз додатне бенефиције као што су смјештај, образовање за дјецу и пореске олакшице.

Плате пилота у Латинској Америци и Африци

На другој страни спектра, пилоти у Латинској Америци и Африци често зарађују значајно мање. На примјер, у Бразилу, капетани могу очекивати плате између 50.000 и 100.000 долара годишње, док су плате у Африци често ниже од 50.000 долара годишње. Наравно, треба имати на уму да су трошкове живота у тим регионима значајно нижи.

Плате пилота у Србији

Србија не може да парира плата пилота у свијету, али је њихов посао један од најплаћенијих у земљи.

Послије програмера, пилоти имају највеће плате. Просечна плата пилота је око 2.000-3.000 евра, а може да иде и до 5.000.

Пилоти су у 2023. години били друго најплаћеније занимање у Србији према подацима Републичког завода за статистику и просјечна зарада им је у јулу прошле године износила 267.667 динара. До оволике плате, ни код нас ни у свијету, ипак није лако стићи. Постоји много услова које је потребно испунити да бисте се винули у небо, почев од здравствених до теоријских. Практично знање је, као и свему, кључно, па су неопходни и бројни сати летења. Све то можете научити у школама за пилоте и похађајући бројне курсеве.

Конкретно у Србији, поред поменутог Војностручног оспособљавања, обука се може похађати у СМАТСА Авиатион Ацадемy, Принце Авиатион или Линx Авиатион, наводи се на званичној страници “Аеродром Паркинг”.

Обуке за пилоте су скупе свуда у свијету и за то би требало издвојити и више 100.000 евра, а у Србији кошта од око 40.000 до 70.000 евра.

Међутим, важно је напоменути да висина плате није једини фактор који утиче на одлуку пилота гдје ће радити.

Радни услови, стабилност авио-компаније, могућности за напредовање и квалитет живота су подједнако важни фактори. Неке авио-компаније нуде високе плате, али можда не нуде исте погодности или радне услове као конкуренција. Глобална авио-индустрија се суочава са многим изазовима у 2024. години, али потражња за искусним пилотима остаје висока.

Очекује се да ће плате пилота наставити да расту, посебно у регионима са високим економским растом и потражњом за авио-услугама. Пилоти који су вољни да раде у различитим деловима света могу искористити ове разлике и пронаћи послове који нуде конкурентне плате и добре услове рада.

На крају, иако је плата један од најважнијих фактора у избору посла, пилои пажљиво разатрају све аспекте понуде за посао како би донијели најбољу одлуку за своју каријеру и живот, преноси Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана