Од вируса корона преминуо Aнри Кишка, Белгијанац који је преживио холокауст

ГС
Од вируса корона преминуо Aнри Кишка, Белгијанац који је преживио холокауст

Један од посљедњих Белгијанаца који су преживјели холокауст умро је од вируса корона у 94. години.

ББЦ пише да је Aнри Кишка умро од вируса корона у суботу у старачком дому, а имао је 94 године. Ради се о једном од посљедњих Белгијанаца који су преживјели Аусшвиц, нацистички логор смрти у Пољској током Другог свјетског рата.

“Мали микроскопски вирус корона је успио у ономе у чему цијела нацистичка армија није. Мој отац је преживио Марш смрти, али је његов Марш живота окончан”, написао је Анријев син на Фејсбуку.

Кишка је рођен у Бриселу 1926. године у јеврејској породици пољских коријена. Његови родитељи су одлучили градити живот у Белгији, а када су ову земљу окупирали нацисти, нису имали гдје побјећи па су депортовани 1942. године.

Анри и његов отац су били на присилном раду, док су жене из породице, Анријева мајка, сестре и тетка, одведене у Аушвиц гдје су убијене.

Потом је Анри 1945.стигао у логор одакле су нацисти изгладњеле затворенике слали на “маршеве смрти” према западу док су совјетске снаге прилазиле логорима у источној и централној Европи.

Након рата Анри у почетку није причао о својим ужасним искуствима, оженио се, отворио продавницу са супругом и основао породицу. Иза њега је остало четверо дјеце, девет унука и 14 праунука.

Ипак, током живота је држао предавања у школама, осјећао је да је вриједно болних сјећања ако ће осигурати да други не забораве страхоте Другог свјетског рата. Шездесет година након рата је објавио мемоаре о свом животу у логорима како би његов глас остао када њега више не буде било.

(Klix)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана