Од видео-снимка до планетарног земљотреса

Приредио: Миленко Киндл
Од видео-снимка до планетарног земљотреса

Оснивач "Викиликса" Аустралијанац Џулијан Асанж (40) исцрпио је све правне опције у Великој Британији против изручења Шведској, и затражио политички азил од Еквадора.

 

Асанж тако настоји да избјегне изручење Шведској, гдје је оптужен за два сексуална напада, пошто вјерује да иза шведских захтјева, у ствари, стоје САД, које су наводно против њега подигле тајну оптужницу због постављања 250.000 повјерљивих америчких дипломатских телеграма на сајт "Викиликса".

Асанж тврди да је у САД већ тајно оптужен за објелодањивање америчких дипломатских биљежака на сајту "Викиликс" и да ће они "дјеловати у складу са оптужницом" и тражити изручење од Шведске, уколико Стокхолм успије да га "извуче" из Велике Британије.

Аустралијски медији, позивајући се на једно повјерљиво електронско писмо, писали су да су амерички тужиоци саставили тајну оптужницу против оснивача "Викиликса".

- Имамо запечаћену оптужницу против Асанжа - наводи се у и-мејлу који је потпредсједник у "Стратфору" за обавјештајна питања Фред Бартон упутио аналитичарима ове компаније.

"Викиликс" је сопственим методама "запријетио" и естаблишменту Шведске - тврдњама да посједују депеше које потврђују да је шеф дипломатије Карл Билт амерички шпијун још од седамдесетих година. Овом "уцјеном" планирају да спријече Шведску да евентуално изручи Асанжа Америци.

А све је почело кад је марта 2010. високи човјек бијеле косе са неколико сарадника у Рејкјавику изнајмио кућу, тврдећи да су новинарска екипа и да прате ерупцију вулкана. Навукли су ролетне, монтирали неколико компјутера и започели рад на Пројекту Б, подсјећају агенције.

У рукама су имали 38 минута дигитално заштићеног видео-материјала под ознаком "војна тајна". Три мјесеца су "крековали" тај запис, потом су га скратили и измонтирали, затим обезбиједили да нико не може да га скине кад једном буде окачен на интернет...

Тајни војни видео-записи уздрмали су Сједињене Државе: снимци из кокпита хеликоптера "апач" приказују како амерички војници 2007. у Ираку из ваздуха хладнокрвно убијају 18 цивила, међу којима су и двојица новинара Ројтерса!

Пројекат Б било је кодно име за тајни видео, "крековао" га је лично Асанж, а обезбијеђено је 20 сервера и стотине домена да би материјал могао да види цијели свијет и да нико не може да га забрани.

То је, показало се, био само увод у "планетарни земљотрес" који ће Асанж изазвати објављивањем повјерљивих америчких депеша у којима је постало јасно да велика сила не само да не мари за савезнике, већ их прислушкује, прати, зове смијешним именима, чак трага за њиховим ДНК.

Вашингтон је побјеснио. Амерички потпредсједник Џо Бајден назвао је Асанжа високо-технолошким терористом, а конгресмен Сара Пејлин позвала да га третирају као талибана и улове.

Они који лично познају најпознатијег онлајн активисту на свијету кажу да је претјерано опрезан, неки то описују као параноју - мада је то и разумљиво, с обзиром на то да је стекао многе моћне непријатеље.

Наљутио је Пентагон информацијама о Ираку, плановима NATO-а у Авганистану и детаљима о затвору Гвантанамо на Куби - у којима, између осталог, открива да је план Вашингтона да неке затворенике сакрије од Црвеног крста, као и да стражари псима застрашују затворенике.

Захваљујући "Викиликсу", данас можете на нету да проучите и дизајн атомске бомбе која је на крају Другог свјетског рата бачена на Нагасаки.

Пентагон је највише погодило објављивање налога државне секретарке Хилари Клинтон за прислушкивање званичника УН.

"Тајмс" примјећује да је Асанж открио многе тајне, али је једну задржао за себе - своју животну причу. Ипак, и та је прича процурила и претворила се у урбану легенду.

Испоставило се да је Асанж, у ствари, чувени хакер Мендакс, чији је животни пут описан у књизи Сјулет Драјфус "Ундергроунд":

Мендакс је дјечак геније, који никад није упознао свог оца, а већи дио дјетињства провео је путујући по Аустралији. Измислио је компјутерски програм који је омогућио групи хакера да упадну у системе Пентагона, NASA и других супертајних организација. По причи из књиге, Мендакс је напустио дом са 17, већ са 18 је постао отац, а пошто су против њега подигнуте оптужнице доживио је слом живаца, те се на неко вријеме повукао и посветио тешком физичком раду у једном селу код Мелбурна.

То је по књизи.

А оно што се поуздано зна је да се октобра 1989, уочи лансирања свемирског брода "Атлантис", на мониторима NASA изненада појавио напис WANK, што је скраћеница за хакерску групу која себе назива "Црви против атомских убица" (Worms Against Nuclear Killers). Асанж је био један од шесторице тинејџера из Мелбурна које је непосредно послије тог инцидента привела полиција.

Иако никад нису оптужени за упад у систем NASA, Асанж је по 30 тачака оптужен за компјутерски криминал. Признао је да је крив за 24, ослобођен на основу доброг владања и наложено му је да плати симболичних 2.100 аустралијских долара.

У то вријеме, Асанж је прочитао "Први круг" Александра Солжењицина, о научницима који су завршили у гулагу. Признаје да је Солжењициново дјело читао три пута, пошто се препознао.

Златна правила

По Асанжу, три су златна правила хакерисања - не уништавај и не обарај системе у које уђеш, не мијењај информације у њима (осим кад мораш да избришеш своје трагове) и - подијели информације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана