Од ТВ водитељке до краљице

Борис Ђурић
Од ТВ водитељке до краљице

Бивши новинар и ТВ водитељ Летиција Ортиз прекинуће уобичајену праксу да младенци буду краљевског поријекла када ускоро буде крунисана за краљицу Шпаније.

Ортизова, која нема краљевско поријекло и чији дјед је био таксиста, удала се 2004. за краљевског принца Фелипеа од Бурбона који сада треба да преузме шпански престо од свог оца краља Хуана Карлоса.

Њихово раскошно вјенчање праћено обилним кишама у мадридској катедрали Алмудена прекинуло је дугогодишње спекулације о љубавном животу принца Фелипеа, који је пет година старији од ње. Фотогенична Летиција (41) и прије него што је постала члан краљевске породице била је познато лице, јер је водила дневник на шпанској националној телевизији ТВЕ.

Њен став чврстог држања на земљи и елегантни стил облачења донио је добродошло освјежење шпанској монархији, која је обновљена 1975. године након смрти генерала Франциска Франка. Позната је као особа коју краљевски живот није удаљио од обичног живота. Као принцеза користила је јавни метро и превоз, ишла у биоскоп са пријатељима па чак обављала дневне задатке носећи џинс, а за куповину стана у Мадриду подигла је кредит.

Летиција Ортиз Рокасолано рођена је 1972. године у сјеверном дијелу Шпаније, у граду Овиједо. Њени родитељи никада нису ни сањали да би Летиција могла једног дана постати шпанска краљица. Као особа која стоји чврсто на земљи, одлучила је да крене корацима свог оца Хесуса Ортиза и постане новинар. Њена мајка Палома Рокасолано била је медицинска сестра у једној мадридској болници. Отац ју је описао као "перфекционисту са трезвеном главом".

Након завршетка средње школе Ортизова је студирала комуникологију на Универзитету Комплутенсе у Мадриду, да би затим уписала мастер студије телевизијског новинарства. Први посао добила је као приправник у шпанским дневним новинама "Ла Нуева Еспања" да би након тога почела да пише за мексичке новине "Сигло 21". Послије ангажмана у још неколико новина прелази на телевизију Блумберг да би на крају завршила као водитељ на ТВЕ.

Године 2002. Летиција је пратила догађаје у вези са изливањем нафте из танкера "Престиж" у близини обала Галиције и било је то нешто што јој је промијенило судбину. Наиме, тамо је упознала принца Фелипеа који је дошао у то подручје нудећи своју помоћ заједницама уништеним изливањем нафте.

Иако се пар раније срео на вечери код заједничког пријатеља, током те еколошке несреће они су се заљубили једно у друго. - Летиција је отворила Фелипеов дух - рекао је својевремено један члан породице Ортиз. Они су почели да се виђају одмах након тог догађаја, али су своју везу држали у тајности док нису објавили вјеридбу у новембру 2003. године. Позната по свом независном духу, током званичног представљања вјеридбе Летиција га је прекинула и рекла: "Дозволи да завршим" када је објашњавала како ће постепено напустити посао водитеља на ТВЕ.

Скромно поријекло нове принцезе и чињеница да је била разведена шокирала је неке у Шпанији. У својим двадесетим годинама Летиција је била удата за учитеља књижевности Алонса Герера, али пар се развео након само неколико мјесеци. Њен углед додатно је нарушен када је њен рођак од повјерења Давид Рокасолано прошле године објавио књигу "Адиос принцеза" у којој тврди да је принцеза имала абортус прије него што је упознала Фелипеа. Рокасалано у књизи тврди да су му принц и принцеза дали задатак да уништи папире о абортусу, који су чувани на приватној клиници гдје је операција извршена у октобру 2002. године.

У књизи, о којој су шпански медији нашироко писали, наводи се да је Летиција крила пол дјетета, мале принцезе Леоноре, и да је рођацима говорила да носи мушко дијете које ће назвати Пелахо. Рокасалано је рекао да је то урадила да види да ли ће вијест процурити у јавност, јер је сумњала да неко преноси медијима детаље из њеног приватног живота.

Књига се појавила у моменту када је шпанску краљевску породицу тресла афера у вези са млађом кћерком краља Хуана Карлоса принцезом Катарином, која је оптужена за превару.

Сви ти догађаји, као и одлазак краља Карлоса 2012. године на сафари ради убијања слонова у Боцвани док се Шпанија налазила у јеку рецесије, довели су до пада симпатија Шпанаца према краљевској породици.

Сахрана сестре

Летиција Ортиз се током првих неколико година борила да стекне наклоност Шпанаца, који су је често критиковали да је суздржана и хладна током јавних догађаја. Ипак, освојила је њихова срца током тужног догађаја сахране њене сестре Ерике (31), која је у фебруару починила самоубиство узевши прекомјерну дозу лијекова.

- Захваљујем свима који су се осјећали тужно због смрти моје мале сестре - рекла је Летиција сва у сузама по завршетку сахране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана