Од нарко-краљице до примјерне Бразилке

Тања Милаковић
Од нарко-краљице до примјерне Бразилке

Звали су је Опасна Биби (Биби Пелигроса) у Росињи, највећој фавели у Рио де Жанеиру. Биби се бавила бројањем новца који је њен супруг, нарко-бос, доносио кући, обично у врећама - око 270.000 евра седмично.

Од свог супруга слушала је приче како су крадљивце и издајице посипали горивом, а затим запалили. Када је сазнала да њен супруг има љубавницу, уништила је њен салон љепоте.

На интернету се могу наћи њене слике са позлаћеним аутоматом и како на другој грли супруга, који држи пиштољ, а за појасом има окачене ручне гранате.

Али ти дани су прошли. Опасна Биби је данас само Фабијана Ескобар, како гласи њено право име. Њен сада бивши супруг је већ пет година у затвору, а она једва успијева да састави крај с крајем. Међутим, отворено прича о својим искуствима - дијелом зато што жели да друге жене имају бољи живот.

На рукама Ескобарове и даље су тетоваже посвећене бившем супругу, 37-годишњем Саулу де Са Силви. Он је дуго година био десна рука најозлоглашенијег нарко-боса у Рију, Антонија Франсиска Бонфима Лопеса, познатијег као Нем. Нем је контролисао Росињу, а Са Силва је био његов замјеник. Са тамном косом, њежним лицем и наочарима, Са Силва уопште не дјелује као неки нарко-барон.

Биби је била у браку са Са Силвом 15 година. Њихова веза је почела попут многих других, уз велику љубав и пуно новца. Било јој је 17 година и жељела је да постане социјални радник, да има дјецу и малу кућу. Он је био 19-годишњи разносач поште који је желио да се обогати што је прије могао. Зато је диловао дрогу. Према информацијама полиције, Са Силва је достављао дрогу заједно са поштом. Прије осам година је завршио у затвору, али је послије неколико дана угледао отворене вентилационе цијеви и умакао. Затим је овај пар прешао у вишу лигу нарко бизниса, и у том периоду је Фабијана постала Опасна Биби, супруга гангстера. Супруг је управљао пословима док је она помагала водећи књиге, пренијели су портали.

- То вам је готово као обичан бизнис - казала је. Росиња је била Немово приватно краљевство, град унутар града, огромни лавиринт шареноликих колиба и домова. Више од 80.000 људи живи у Росињи, између плажа и џунгле, једној од најљепших локација у Рију.

Опасна Биби је била краљица Росиње. Куповала је златни накит, одјећу, кућу на плажи и аутомобил. Изнајмила је хеликоптер који је изнад фавеле испустио латице ружа у част њеног супруга. Током забава у фавели, чија је главна сврха била подстаћи продају наркотика, сједјела је у својој ложи високо изнад плесног подијума и уживала у грилованим раковима и шампањцу који је достављан из скупих ресторана. Са Силва је купио скупи мотор, на којем су се током ноћи возили фавелом великом брзином.

Међутим, рат је завршен, а краљевство је нестало. Ипак, продаја наркотика се наставила - углавном путем телефона. Многи бивши босеви данас су у затвору. Нем је побјегао из Росиње 2011, али је ухапшен приликом рутинске друмске контроле. Њен мотор је украден. Коруптивни полицајци су узели златни накит приликом претреса њиховог дома. Нестао је и ТВ, аутомобил је зарђао, а кућа на плажи је продата за ситне паре. Са Силва је у затвору Бангу у западном дијелу града, гдје најопаснији криминалци служе казну.

- Истина је да смо водили биједан живот.  Увијек сам била на опрезу и бјежала од нечега. Са Силва никада није био у стању да напусти фавелу. Једном приликом је стајао на кровној тераси, гледао пуд мора и плакао. Плажа је била толико близу, а ипак ван домашаја - признаје Ескобар.

Пет тјелохранитеља било је постављено испред врата њене собе, али је сваки изненадни шум плашио.

- Имали смо шпијуне који су нас обавјештавали када полиција планира рацију. Жељели смо да обезбиједимо што је више новца могуће како бисмо могли да изградимо нове животе - казала је. Са Силва је обећао да су готово постигли поменути циљ и рекао јој да почне да "тражи кућу на плажи". Купила је вилу, али им је полиција покуцала на врата.

- Морала сам да дам порески идентификациони број да бих купила кући, и на тај начин су нам ушли у траг - објашњава Ескобар. Са Силва је ухапшен док је Ескобар саслушана, а затим пуштена на слободу. Један дилер понудио јој је покретање лабораторије кокаина, али га је она одбила, одлучна у намјери да више нема никакве везе са илегалним наркотицима.

Умјесто тога отворила је бутик, али људи више немају новца колико су имали раније када је трговина наркотицима и даље цвјетала. Затворила је бутик и изнајмила простор за један салон за љепоту. Простор се тренутно реновира, али на његовом улазу и даље стоји натпис "Опасне дјевојке".

"Пријатељи пријатеља"

Име Немове банде гласило је "Амигос дос амигос" илити "Пријатељи пријатеља". Састојала се од 500 наоружаних мушкараца, од којих су многи били малољетни. Снабдијевао је половину Рија кокаином и одлучивао ко ће живјети, а ко неће. У тој фавели нису залазиле нити полиција нити војска, а сва моћ била је концентрисана у рукама Немових људи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана