Од климе страхује 100 милиона људи

Агенције
Од климе страхује 100 милиона људи

Рим - Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) објавила је да би удружено дјеловање два метеоролошка феномена, "Ел Ниња" и "Ла Ниње", могло до краја године да захвати 100 милиона људи.

ФАО процјењује да за око 60 милиона људи, од којих су двије трећине у источној и јужној Африци, због суша повезаних с "Ел Нињом" пријети несташица хране.

"Ел Нињо" је климатски феномен који се јавља кад температура воде у Тихом океану постане абнормално висока.

Утицај "Ла Ниње", појаве када се вода у источном Тихом океану након "Ел Ниња" хлади, није толико озбиљан, али се повезује са поплавама и сушама.

- "Ел Нињо" је узроковао првенствено прехрамбене и пољопривредне кризе - рекао је председник ФАО Жозе Грацијано да Силва током састанка агенција УН у Риму на којем је расправљано о утицају "Ел Ниња" на Африку и пацифички дио Азије.

Да Силва је истакао да је потребно око четири милијарде долара да би биле задовољене потребе држава погођених "Ел Нињом".

УН позивају владе и међународну заједницу да повећају напоре за ојачавање отпорности "јако осјетљивих" заједница које се тешко прехрањују и помогну им да се припреме за "Ла Нињу". ФАО је обезбиједио додатни новац за пољопривреду и прехрану, као и новац за припрему за катастрофу.

- ФАО ће финансирати ране акције које ће спријечити да се догоде катастрофе - рекао је Да Силва.

Јужна Африка има три мјесеца прије почетка пољопривредне сезоне да уведе хитне мјере које ће спријечити да руралне породице у 2018. постану зависне од хуманитарне помоћи, сматрају у ФАО.

Метеоролози у Јапану, Аустралији и САД процјењују да постоји од 50 до 75 одсто шансе да ће се "Ла Ниња" догодити у другој половини 2016.

Цијене хране

Цијене хране у свијету у јуну су порасле највише у посљедње четири године под утицајем поскупљења шећера и већине осталих основних намирница, саопштио је ФАО. Цијене хране су у порасту од када су у јануару биле на најнижем нивоу у посљедњих седам година. Претходно су опадале четири године узастопно.

"Ла Ниња"

Високи притисак         

Поларна ваздушна струја

Промјенљива пацифичка струја

Суво подручје

"Ел Нињо"

Поларна ваздушна струја

Влажно подручје

Продужена пацифичка струја и појачане олује

(Агенције)+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана