Од Каракаса до Трста – како изгледа мапа најопаснијих и најсигурнијих градова свијета

ГС
Од Каракаса до Трста – како изгледа мапа најопаснијих и најсигурнијих градова свијета

Приликом одабира града који ће бити наредна дестинација, свакако је потребно узети у обзир, поред многих других ствари, и то колико је тај град сигуран.

 Нумбео је база података која сортира градове и земље и по томе колико су сигурни за свакодневни живот као и за оне који их посјећују на само пар дана.

„Индекс криминалитета“ Нумбео-а је процјена општег нивоа криминала у датом граду или земљи: уколико је нижи од 20 значи да је град сигуран, између 20 и 40 се такође сматра ниским индексом, између 40 и 60 умјереним, између 60 и 80 високим а преко 80 изузетно високим. Супротнно томе, што је већи „индекс безбједности“ то значи да је град сигурнији.

Најопаснији и најсигурнији градови у Италији

На врху листе најопаснијих градова у Италији се налази Kатанија са индексом криминалитета од 64, 82 и четврти је град у Европи по криминалитету по корисницима сајта Нумбео.

На другом мјесту је Напуљ са индексом од 60,53 (који је осми у Европи) док је на трећем јместу најопаснијих градова у Италији Рим са индексом од 53,10.

На четвртом мјесту се налази Бари а за њим слиједе Торино и Милано. Након тога, на седмом мјесту најопаснијих градова у Италији је Болоња за којом слиједи Палермо.

Са друге страни Kаљари је на другом мјесту листе најсигурнијих италијанских градова док је на првом месту Трст.

Најопаснији градови на свијету

По индексу криминалитета Нимбео је израчунао да је најопаснији град на свијету Kаракас у Венецуели чији индекс прелази 84,01. На другом мјесту је Преторија у Јужној Африци са 81,98, затим Целаyа у Мексику са 81,80.

Први европски град на овој листи је Бредфорд у Великој Британији са индексом криминалитета од 71,24, затим Ковентри, опет у Енглеској и Нантес у Француској.

Након тога следи италијански град Kатанија са индексом од 64,82 док је на светској листи најопаснијих градова на педесетом месту.

Најсигурнији градови на свету

Град који се сматра најсигурнијим на свијету је Абу Даби у Уједињеним арапским емиратима, затим Доха у Kатару те Таипеј на Тајвану.

Што сте Европе тиче, најсигурнији град је у Шпанији: Сан Себастијан затим Цирих и Берн у Швајцарској, док је први италијански град на овој листи Трст који се налази на 54. мјесту најсигурнијих градова и на првом мјесту најсигурнијих градова у самој Италији, преноси РТС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана