Објављени шокантни мемоари Јозефа Фрицла: Монструм открио тајне свог болесног ума

GS
Foto: Printscreen

Прошле недjеље, уз помоћ адвоката Астрид Вагнер, у Њемачкој су објављени шокантнимемоари уврнутог силоватеља Јозефа Фрицла “Die Abgrunde des Josef F” (“Амбис Јозефа Ф”), у којима је злогласни сексуални преступник открио шта му је пролазило кроз главу док је у заточеништву пуне 24 године држао рођену ћерку са којом је родио седморо инцестуозне дјеце.

Подсјетимо, Фрицл, који је затворио и сексуално злостављао своју ћерку Елизабет, 2009. године осуђен је на доживотну робију због инцеста, силовања, принуде, лажног затварања, поробљавања и убиства једног од његових малољетних синова.

Његова ћерка Елизабет нестала је 1984. када је имала 18 година, а откривена је тек 26. априла 2008. у тајном подруму испод очеве куће у Амштетену у Аустрији.

Осврћући се на своје злочине који су ужаснули свет, Фрицл, који сада има 87 година, пише у књизи: „У почетку је то била само игра ума коју сам играо. Али навикао сам на то. Идеја, која је раније изгледала тако апсурдна, тако монструозна, добила је облик... Једног дана сам знао шта треба да радим. Требало је само сачекати праву прилику... А онда је дошло вријеме, било је кишно суботње јутро, када је мисао постала акција”.

Отац из пакла је детаљно пројектовао подземни затвор за своју ћерку – иза полице у својој радној соби сакрио је тешка метална врата, која су се могла отворити само помоћу тајне шифре без кључа коју је знао. Елизабети је, пак, лагао да су врата наелектрисана и да ће бити убијена ако покуша да побјегне.

- Слиједећег јутра сам отишао у полицију и пријавио нестанак. Један полицајац је све пажљиво снимио и рекао: “Она има више од 18 година и може да ради шта хоће”, овако Фрицл описује почетак живота своје ћерке у заточеништву, преноси Дејли мејл.

Даље тврди да је натјерао Елизабет да пише писма својој мајци у којима она објашњава да треба да проведе неко вријеме ван куће, док је комшијама рекао да је његова ћерка побјегла и придружила се секти.

- Није ми било лако... Стално су ми се кроз главу мотале мисли о томе шта сам урадио. Стално сам био под притиском. Нисам имао коме да се повјерим. Морао сам да гледам напред и наставим путем који сам изабрао... Одгурнуо сам све своје проблеме од себе, иначе бих полудио! Само понекад, када сам био сам, прогањале су ме мрачне мисли. Али одмах сам их потиснуо, скренуо пажњу и размишљао о нечем другом – пише Фрицл у својим шокантним мемоарима.

 

Његово злостављање сопствене ћерке резултирало је рођењем седморо дјеце – троје је остало у заточеништву са мајком, а један дјечак је умро од Фрицлових руку само неколико дана након рођења. Чудовиште је ставило његово тијело у спалионици, а остало троје је подигао са својом супругом Розмари.

Док је његова ћерка била у заточеништву, Фрицл је чак одлазио на дуге одморе (једна од дестинација је био Тајланд), остављајући своје жртве у подруму без струје, окружене пацовима, канализацијом и трулом храном.

У књизи се похвалио и чињеницом да је отац пунољетног сина, зачетог, према његовим ријечима, у тајној вези са женом из Гане која је, тврди, сада угледни адвокат.

Пишући књигу, Фрицл се такође жалио да му је ускраћено разумијевање, саосјећање, а можда и опрост. Недавно је тражио да буде пребачен у нормалан затвор, али су аустријски судови то одбили. Силоватељ Фрицл, бивши инжењер електротехнике, који је пре шест година промјенио презиме у Мајрхоф, сада наводно болује од деменције, али адвокат Астрид Вагнер то пориче.

- То није тачно, далеко је он од беспомоћног старца. Пун је енергије, има снагу воље и одлучности, од деменције у њему нема ни трага – увјерен је адвокат.

- Ја сам у суштини добра особа и једноставно не могу да разумијем зашто је моја жена одлучила да прекине сваки контакт са мном - жали се Фрицл у једном пасусу књиге.

Данас његова ћерка Елизабет и њено шесторо дјеце имају нове идентитете и живе у малом аустријском селу. Њихову кућу уредила је држава, поставивши око ње високу ограду и сигурносне камере, преноси jutrarnji.hr

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана