Објављена потрага за „собом од ћилибара“ руских царева

Агенције
Објављена потрага за „собом од ћилибара“ руских царева

Берлин – Гувернер њемачке општине Нобиц Хендрик Лабе најавио је потрагу за легендарном собом од ћилибара, руских царева, једно од непроцјењљивих блага која су нацисти опљачкали током инвазије Совјетског Савеза у Другом свјетском рату у локалној шуми, пише лист “Билд”.

Лабе је рекао да ће потрага бити изведена на граници између двије њемачке државе Турингија и Саксонија. Ископавања ће почети овог љета, преноси РИА Новости.

Он је рекао да ће се користити истраживања историчара аматера Томаса Кушела који је прикупио изјаве очевидаца о посљедњим данима рата и који је урадио геоелектрично сондирање земље која је открила шупљине промјера 70 са 40 дубоко под земљом.

Лабе није први њемачки званичник који је најавио потрагу за легендарним благом које се налазило у палати Катарина у близини Санкт Петербурга. Соба је донијета у Калињинград и ту се губи сваки траг у хаосу на крају рата 1945. године.

У цјелости израђена од 35 квадратних метара панела обложених ћилибаром, златом и драгим камењем, соба представља ремек дјело барокне умјетности и једно је од најважнијих свјетских умјетничких блага.

Благо је тешко шест тона а неки га називају осмим чудом свијета.

Руси су 2003. у потпуности реконструисали ћилибарску собу у палати Катарине Велике у Санкт Петербургу. Сваке године, државна фабрика ћилибара у селу Јантарни, што на руском значи ћилибар, вади између 300 и 350 тона ове фосилне смоле из површинских рудника. Најљепши примјерци могу да достигну цијену од 330 долара по килограму.

Ћилибарску собу је 1716. године Петру Великом поклонио Фридрих Вилјем Први, син пруског цара Фридриха Првог. Нацисти су је украли у октобру 1941. године из Царског Села поред Санкт Петербурга, тадашњег Лењинграда, и у 27 великих сандука пребацили у Кенингсберг, данашњи Калињинград, који се тада налазио у склопу Њемачке.

Само два мала елемента декорације собе су откривена и враћена у Русију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана