Објављена листа најбољих и најгорих градова за живот: Беч најбољи, Дамаск најгори

Kliks
Foto: Ilustracija

Economist Intelligence Unit (EIU) објавио је свој Global Liveability Index рангирања 10 најбољих и 10 најгорих мјеста за живот у свијету у 2022. години. Индекс је оцијенио 172 града у пет категорија: култура, здравствена заштита, образовање, инфраструктура и забава.


Европски и канадски градови доминирају пописом градова у којима се највише може живјети захваљујући факторима попут стабилности и добре инфраструктуре.

Становнике ових градова подржава добра здравствена скрб те бројне могућности за културу и забаву, наводи индекс. Из године у годину градови у Аустрији и Швицарској заузимају високо мјесто на листама квалитете живота захваљујући добро развијеном социјално-капиталистичкој економији.
У врху листе се не налази ниједан град из Сједињених Америчких Држава, те је најбоље пласирана Атланта на 26. мјесту, док је Вашингтон близу 30. мјеста.

Као најбоље мјесто за живот проглашен је Беч. Беч је био први на листи 2018. и 2019. године али је 2021. године пао на 12. мјесто. Укупно је Беч добио оцјену 95,5/100. За стабилност је Беч добио 95 бодова, здравствену заштиту 83,3, културу и окружење 98,6, а за едукацију и инфрастуктуру Беч је добио оцјену 100.

На другом мјесту је главни град Данске Копенхаген, трећем швицарски Цирих, четвртом и петом канадски градови Цалгари и Ванкувер, шеста је Женева, седми Франкфурт, осми Торонто, девети Амстердам, а десето мјесто су подијелили Осака и Мелбурн.
На листи десет најгори градова за живот доминирају градови из Азије и Африке.
Оно што сви градови на попису најгорих изгледа имају заједничко су озбиљни друштвени проблеми и забринутост за сигурност. На примјер, индекс је навео да је мјесто Дамаска на листи вјероватно резултат друштвених немира, тероризма и сукоба који погађају сиријски град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана