Обиљежена 120 годишњица смрти Гоце Делчева

Танјуг
Обиљежена 120 годишњица смрти Гоце Делчева

СКОПЉЕ- Званични Сјеверне Македонија данас су обиљежили 120 година од погибије македонског револуционара и борца за слободу Гоце Делчева у цркви Св. Спаса, у Скопљу, без присуства званичне делегације Софије, која није била ни најављена.

У цркви Св. Спаса били су присутни предсједник државе Стево Пендаровски и министар унутрашњих послова Оливер Спасовски.

Скупштинску делегацију предводио је потпредседник Скупштине Горан Мишовски. Министар спољних послова Бугарске Николај Милков изјавио је прошле седмице да са РСМ није постигнут договор о заједничком обиљежавању смрти Делчева 4. маја, иако је таквих договора било претходних година. Македонска православна црква – Охридска архиепископија одржала је помен у Скопљу, чиме је почело обиљежавање годишњице погибије македонског револуционара, пренела је Радио Слободна Европа на македонском језику.

Гоце Делчев је рођен 4. фебруара 1872. године у Кукушу, а погинуо у селу Баница 4. маја 1903. године у борби против турске војске. Кукуш и Баница су сада у Грчкој. Првих година остаци Делчева су чувани у Баници, потом су пренијети у Бугарску, где су остали до 1946. године, када су пренијети у Скопље

. На ковчегу у коме су пренете његови остаци писало је да се „будуће генерације куну да ће свијете мошти бити сахрањене у престоници независне Македоније“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана