Обиљежавање васкршњих празника на Криму уз рок фестивалиме и витешке турнире

Г.С.
Обиљежавање васкршњих празника на Криму уз рок фестивалиме и витешке турнире

Грађани Крима са посебним осјећањем и расположењем прослављају Васкрс.

Током васкршњих празника у сваком дијелу Крима се организују различита дешавања - изложбе, сајмови, концерти, такмичења и представе. За већину становника овог полуострва један од најважнијих хришћанских празника значи одлазак на литургије, учествовање у литијама на улицама градова и села, као и забаву и опуштање са рођацима и пријатељима. Прослава је ове године, између осталог, обиљежена витешким турнирима, васкршњим посластицама, куличима и наступима бубњара.

Највеће прославе се дешавају на Јалти и око ње. У предграђу Јалте организован је догађај под именом “Пољана прича”, на којем главно мјесто имају жонглери са познатог витешког фестивала “Ђеновски шљем” и бубњари групе “Друм клуб”.

Ту се такође могу видјети и глумци “Театра живих скулптура”, као и ликови из познатих бајки који су најинтересантнији дјеци. За млађе Кримљане организоване су диско забаве са балонима од сапунице. Дуж морских шеталишта постављени су штандови на којима се продају рукотворине карактеристичне за овај дио свијета и са васкршњим мотивима. Кримски свештеници посјећују ове штандове и благосиљају храну која се продаје.

Више од 100 година на Криму се сваке године организују васкршње прославе. У читавој Русији Крим је мјесто које има највише античких хришћанских мјеста. Данас на њега долазе ходочасници из цијелог православног свијета. Чести гости су козаци из регије Волге и сјеверног Кавказа, као и Руси који не живе на полуострву.

Људи са Крима нарочито цијене цркву Светог Владимира, која је саграђена прије неких 1.000 година и у којој је кнез Владимир прешао на хришћанство. Она је била и прво мјесто гдје су се Руси почели крштавати. Подручје гдје је црква смјештена познато је као Руски Витлејем.

- Имамо посебне молитве за људе Русије и Украјине. Чињеница је да је био мир у срцима и мислима браће и сестара по крви и вјери - рекао је протојереј Сергеј Халиота, надстојник цркве Светог Владимира.

Важан дио обиљежја прославе Васкрса на Криму је дочекивање Свете ватре, која се доноси из Јерусалима. Ватра прво стиже у Севастопољ, у цркву Светог Николе, на неком од бродова Руске црноморске флоте. Након тога ватра се преноси на неколико мјеста и на крају завршава у храму Архангела Михаила. Један дио “благодатног огња”, како ватру називају Кримљани, завршава у храму Светог Владимира, смјештеног на територији древног града Херсонесуса.

У оквиру Васкрса организују се различите расправе и округли столови. Један од таквих је и “Пасхалне читаније”, гдје представници образовних установа Крима и Кримске епархије расправљају како православље приближити младима. На једном таквом округлом столу прошле године донесена је одлука да се у средње школе уведе предмет основе православне културе.

Кримљани током васкршњих празника не уживају само у религиозним дешавањима, већ сматрају да је Васкрс период за опуштање и добар провод. Тако је у Севастопољу организован рок фестивал “Варг фест”, док се у граду Судаку организује фестивал нових јела и осталих васкршњих посластица. У Симферопољу се на морском шеталишту организује гала концерт са локалним умјетничким групама. У Евпаторији се организује Мала академија наука Крима под називом “Тражилац”, у склопу које се организује такмичење у умјетничком стварању, као и прављењу рукотворина, као што су плишане играчке, ствари за украшавање кућа, крашенки и тематске карте. Сва дешавања током васкршњих празника говоре да грађани Крима заиста уживају у прослави.

Добро расположење је нарочито изражено посљедњу годину, од када је Крим поново постао дио Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана