Обама се не одваја од блекберија, Путин нема мобилни

Тања Милаковић, Гардијан
Обама се не одваја од блекберија, Путин нема мобилни

Свјетски државници годинама нису хтјели да користе ниједан други телефон осим "блекберија" за разговоре и провјеравање мејлова, а амерички предсједник Барак Обама га користи и сад.

Фанове уређаја канадске компаније "Блекбери" је, међутим, недавно веома забринула вијест да Служба за комуникацију Бијеле куће тестира друге телефоне, укључујући "самсунг" и LG. За свјетске лидере безбједност не значи само имати лозинку за откључавање телефона, већ и заштиту од покушаја провале аматерских и професионалних хакера и, што је још важније, шпијунских агенција које желе да знају са ким, кад, гдје и о чему власник телефона прича и размјењује поруке и мејлове. Досад је "блекбери" био телефон за који су се безбједносне агенције најрадије одлучивале, али два највећа свјетска произвођача паметних телефона, "Епл" и "Самсунг", сада пријете да би могли да преузму примат.

"Блекбери" је досад био омиљени телефон и међу корпоративним руководиоцима широм свијета, али "Епл" стално ради на повећању безбједности "ајфона", који је почео да преузима примат чак и у финансијским институцијама као што је "Голдман Сакс", некад познат по томе што су његови челници користили искључиво телефоне са класичном тастатуром.

Будући да ривалски мобилни телефони повећавају степен безбједности, можда је само питање времена кад ће "Епл" или "Самсунг" ући у Бијелу кућу. То можда неће бити за Обаминог мандата, али би могло да се догоди за мандата његовог насљедника. Једна од првих ствари на којој је инсистирао Обама када је 2009. стигао у Бијелу кућу је била да задржи свој омиљени "блекбери", упркос противљењу адвоката америчке администрације и челника тајне службе.

- Задржаћу свој "блекбери". Ако хоће да га се одрекнем, мораће да ми га отму из руку - рекао је тада Обама.

Њему је од тада дозвољено да користи унапређену верзију "блекберија", такође са чипом за шифровање података. Тек неколико виших званичника Бијеле куће и чланова његове породице имају Обамину и-мејл адресу, а предсједник САД је прије три мјесеца у разговору са групом младих рекао: "Из безбједносних разлога ми није допуштено да имам 'ајфон'".

О мобилном телефону њемачког канцелара Ангеле Меркел се много писало у октобру прошле године, када је објелодањено да је америчка Национална безбједносна агенција (NSA) прислушкивала тај уређај.

Меркелова има најмање два телефона која редовно користи: један је "нокија 6260 слајд", који је наводно прислушкивала NSA и који се користи само за страначке послове, док за државничке обавезе користи "блекбери З10", опремљен чипом за шифровање података.

Руски предсједник Владимир Путин је, између осталог, познат по томе што тврди да не посједује мобилни телефон, за разлику од премијера Дмитрија Медведева, који је познат по склоности према производима компаније "Епл", па је чак постао и један од првих власника "ајфона 4", пошто му га је, чак и прије него што је пуштен у продају, поклонио оснивач "Епла" Стив Џобс.

Путин је 2006. изјавио да посједује много мобилних телефона, али не користи ниједан, јер нема времена и више воли друге методе комуникације. Четири године касније он је, међутим, рекао да нема ниједан телефон.

- Да имам мобилни телефон, он би звонио нон-стоп - истакао је руски предсједник.

Француски предсједник Франсоа Оланд се не раздваја од свог "ајфона 5", а локални медији извјештавају и да је он у сталном контакту порукама са својом дјевојком Жили Геје.

Чак и прије него што су открића бившег америчког обавјештајца Едварда Сноудена показала да NSA шпијунира грађане Француске, због чега су француски министри у августу прошле године морали да се одрекну паметних телефона и таблета, француски предсједник је добио на коришћење изузетно безбједни телефон "теорем".

Оландов претходник Никола Саркози је, међутим, закључио да је тај телефон сувише компликован и одбио да га користи, пошто је за успостављање телефонске везе било потребно чак 30 секунди.

Свјетски медији су почели да спекулишу о мобилном телефону сјевернокорејског лидера Ким Јонг Уна након што је он у јануару 2013. фотографисан на састанку националне безбједносне агенције и тада је држао паметни телефон, наводно производ тајванске компаније ХТЦ.

Јужнокорејски медији су објавили да Ким Јонг Ун, који је један од тек два милиона корисника мобилних телефона у својој земљи од 25 милиона становника, вјероватно користи телефон да би звао чланове своје породице и више званичнике корејске Радничке партије.

Сјевернокорејским корисницима мобилних телефона није омогућено да путем њих приступају интернету, већ искључиво да позивају и шаљу поруке унутар земље, док је страним држављанима дозвољено да комуницирају међу собом и позивају иностранство, али не и да контактирају са локалним становништвом.

Ренци фан "ајфона"

Нови италијански премијер Матео Ренци је више од пуког корисника "ајфона", он је велики фан "Епла", који се једном фотографисао испред знака компаније испред улаза у њено сједиште. Кад је Стив Џобс преминуо 2011, Ренци му је на друштвеној мрежи "Фејсбук" написао посвету, назвавши га "Леонардом да Винчијем нашег времена".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана