Обама само једном срео оца

Тања Шикањић
Обама само једном срео оца

Марк Обама Ндесанџо, полубрат америчког предсједника Барака Обаме, сљедећег мјесеца објављује своју аутобиографију у којој приказује драматично различиту слику својих састанака са првим човјеком САД.

Марк Обама Ндесанџо у својој новој књизи "Обамино путовање: Моја одисеја о самооткривању кроз три културе" написао је и додатак у којем указује на грешке које је предсједник наводно написао у књизи "Снови о мом оцу", који представљају сет његових мемоара.

- Много ствари које је Барак написао у тој књизи су погрешне, али ја могу разумјети зашто је то учинио. Што се мене тиче, та књига је за њега била алатка за стварање идентитета и он је користио само неке дијелове. Ја желим да исправим ствари и испричам своју причу - рекао је Марк. Његова књига излази средином септембра и у њој се, између осталог, описује његов састанак са Бараком 1988. године када су се полубраћа први пут срела. Они су након тога имали заједнички ручак и Марк је њихов сусрет описао као "чудан и хладан састанак".

Марк пише да је Барак старији неко о коме не размишља од када се развео од његове мајке Рут. Тада је потонуо у алкохол и доживио суноврат каријере.

Али када се те године нашао у истој соби са Бараком Јуниором није могао а да се не сјети њиховог заједничког оца. "Изгледало је као да се скелет, о којем нико није причао, одједном нашао усред породичне забаве." Марк у својој књизи, чији су дијелови већ процурили у јавност, пише да је током ручка садашњи предсједник САД имао проблема да прихвати ствари које је чинио његов отац. Марк је чак одбијао да изговара име Обама и није могао да заборави бруталност коју је доживљавао од њиховог оца док је био дијете. Њихов отац је био алкохоличар који је једном приликом убио човјека аутомобилом док је био пијан и који је настрадао за воланом у 46. години, када је такође био под утицајем алкохола. Ова његова злокобна страна је у великој мјери изостављена у предсједниковој књизи "Снови".

Предсједник Обама је иначе само једном срео оца, када је имао десет година. У књизи "Снови" Обама себе приказује као посматрача који покушава да се повеже са својим кенијским коријенима, али Ндесанџо каже да детаљи о повезивању са широм породицом никада нису приказани у тој предсједниковој књизи из 1995. године.

"Моји утисци са тог састанка су да је Барак мислио да сам превише бијел, док сам ја мислио да је он превише црн. Он је био Американац у потрази за својим афричким коријенима. Ја сам Американац који је живио у Кенији и трагао сам за својим бијелим коријенима."

Марк је рођен у Кенији, у браку Барака Обаме Сениора и његове треће жене Рут, и посједује америчко држављанство.

Након што је дипломирао физику на америчком Универзитету Стенфорд, Ндесанџо се преселио у Кину, гдје сада живи са својом женом Кинескињом. Он је данас признати пијаниста који даје лекције клавира сирочићима у кинеском граду Шензену. Он је годинама желио да се клони медија и своје везе за познатим полубратом, али када је почео да се бави хуманитарним радом, постао је прилично популаран у Кини, једним дијелом и због своје сличности са америчким предсједником. Он се одвојио од Обама клана и прихватио презиме свог очуха који је из Танзаније. Тек је касније у животу свом имену придодао презиме Обама.

Њихов отац је био Африканац који је студирао на америчком Универзитету Хаваји, гдје и упознао предсједникову мајку Ен. Док је студирао, Обама старији је одлучио да остави своју трудну жену и сина у Кенији и ожени се са Ен, да би 1961. године добили Барака. Три године касније они су се развели, да би се Обама старији по трећи пут оженио, са Американком Рут Бејкер јеврејског поријекла, Марковом мајком.(MalaysiaChronicle.com)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана