Новооткривена врста змије добила име по глумцу Харисону Форду

ГС
Foto: Принтскрин/Кликс

Новооткривена врста змије у Перуу добила је име Tachymenoides harrisonfordi у част легендарном глумцу који се залаже за заштиту околиша. Форд је потпредсједник непрофитне организације Conservation International, а по њему је раније названа и врста мрава те паука.

"Научници настављају називати бића по мени, али то су увијек она која ужасавају дјецу. Не разумијем. Слободно вријеме проводим у шивању, пјевам успаванке својим биљкама да се не плаше током ноћи", изјавио је Форд.

За разлику од лика којег глуми, Индијане Џонса, Форд је у више наврата истакао да заправо воли змије.

"Змија има очи у којима се можете 'утопити'. Већину дана проводи сунчајући се поред базена прљаве воде, вјероватно бисмо били пријатељи раних шездесетих. Ово је подсјетник да још увијек има толико тога за научити о нашем дивљем свијету. Људи су мали дио огромне биосфере", рекао је Форд.

Нову врсту змије су у Националном парку Отиши у Перуу открили перуански и амерички научници.

Tachymenoides harrisonfordi је витка змија дуга до 40,6 центиметара и није опасна по људе, преноси Кликс.

"За биологе је описивање и именовање нове врсте једна од најзначајнијих активности током кризе биодиверзитета. Само познати организми могу бити заштићени", изјавио је водећи научник пројекта Едгар Лер.

Он се нада да ће ово откриће скренути пажњу на кризу изумирања с којом се суочавају врсте широм свијета. Гмизавци су посебно склони изумирању.

По Форду је 1993. године име добио калифорнијски паук Calponia harrisonfordi, а неколико година касније је по њему назван и мрав Pheidole Harrisonfordi.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана