Ново "занимање" - добровољни прималац вакцина; један примио девет, други 10 доза

Б92
Foto: Илустрација

Један мушкарац ухапшен је у Белгији у недјељу, након што је покушао да добије своју девету вакцину против ковида-19 у име другог, јављају локални медији.

Неименовани 33-годишњак ухапшен је у Фос ла Вилу, у близини Намура, након што је особље центра за вакцинацију обавијестило званичнике, пише "Брисел тајмс", а преносе Вечерње новости.

Наводно, скептици су га плаћали од 100 до 150 евра. Према новинама, мушкарац је "дежурао" у центрима за вакцинацију, нудећи услугу. Пао је на деветој личној карти, тачније док је преузимао "ковид сејф" документ.

"Добровољни прималац" пријављен је из више ковид-центара, за вакцинацију у градовима Намур и Шарлроа. Како се наводи, ухапсили су га прикривени полицајци.

Намурско јавно тужилаштво наложило је истрагу о инциденту и напоменуло да је већ идентификовано неколико људи који су том човјеку дали своје личне карте да би у њихово име добио вакцине.

Пријети им казна до пет година затвора и новчана казна до 800.000 евра за фалсификовање и превару путем информационих технологија.

"Мало је вјероватно да је здравље човјека угрожено због превише вакцина", рекао је вирусолог Стивен ван Гухт за "Брисел тајмс".

Раније овог мјесеца, власти на Новом Зеланду рекле су да истражују човека који је наводно примио чак 10 вакцина против ковида-19 у једном дану у име других људи.

Новозеландски новински сајт "Staf.ko.nz" извјестио је да је неидентификовани мушкарац посјетио неколико мјеста за вакцинацију и да је плаћен да прими вакцине у име других појединаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана