Нови Зеланд забрањује и танке пластичне врећице у супермаркетима

Srna
Foto: VOA

Нови Зеланд ће у суботу, 1. јула, постати прва земља у свијету која је забранила употребу пластичних кеса приликом куповине воћа и поврћа у супермаркетима, јавља АП.

Забрана ће се односити и на пластичне сламке и есцајг, у оквиру проширења кампање власти против употребе једнократне пластике која је започета 2019. године када су забрањене дебље пластичне кесе за куповину које су купци користили да носе своје намирнице кући. Већина купаца ових дана носи у супермаркете торбе за вишекратну употребу.

Званичници процјењују да сваки Новозеланђанин у просјеку баци више од три четвртине тоне отпада сваке године.

"Нови Зеланд производи превише отпада, посебно пластичног", изјавила је помоћник министра за животну средину Ракел Брукинг.

Она је рекла да је забрана уведена 2019. године већ спријечила употребу више од милијарду пластичних кеса у Новом Зеланду, те да би нова забрана спријечила употребу додатних 150 милиона кеса годишње.

Званичници су истражили забринутости да најновија забрана неће пуно помоћи животној средини уколико се једноставно пређе на употребу једнократних папирних кеса.

"Одговор је и даље `да`, то вриједи урадити, али ми желимо да заиста смањимо употребу било чега једнократног. Желимо да људи доносе своје торбе и да супермеркети продају вишекратне торбе", нагласила је Брукингова.

Према њеним ријечима, акценат ће бити стављен на образовање људи, али постоји и могућност да званичници казне радње које буду заобилазиле правила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана