Нови Зеланд се најбоље носи са пандемијом, Бразилу најтеже

Срна
Foto: Илустрација

СИДНЕЈ- Нови Зеланд се најбоље носи са пандемијом вируса корона, док је Бразилу најтеже, показује листа Института "Лоуи" (Lowy) из Сиднеја, који је као критеријуме за оцјењивање земаља користио број потврђених случајева заразе, број умрлих, те квалитет и квантитет тестирања.

Осим Новог Зеланда, који је успио да вирус задржи под контролом затварањем границе, те врло раним снажним мјерама затварања и тестирања, у врху успјешних земаља су и Вијетнам, Тајван, Тајланд, Кипар, Руанда, Исланд, Аустралија и Шри Ланка.

На дну листе су Бразил, Мексико, Колумбија, Иран и САД.

Бразил је до сада забиљежио више од 218.000 смртних случајева од посљедица вируса корона, а лошије, према тој статистици, стоје једино САД.

Када је ријеч о земљама бивше Југославије, Словенија заузима најбоље мјесто у борби против вируса, а слиједи је Србија.

На средини листе по успјешности је Хрватска, док су друге земље бивше Југославије далеко испод.

Аустралијски институт наводи да нема јасног побједника када је ријеч о томе који је политички систем најбоље управљао пандемијом.

Неке земље су пандемијом управљале боље од других, али се у већини случајева дешавало да једна држава надмаши другу када је ријеч о нивоу лошег одговора на вирус корона, преноси "Интернешнел бизнис тајмс".

Генерално гледано, земље са мањом популацијом и способним институцијама имале су предност у супротстављању глобалној пандемији, наводи се у истраживању које је обухватило 100 земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана