Нови Зеланд: Генерације рођене након 2008. године неће моћи да купе цигарете

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ВЕЛИНГТОН - Нови Зеланд забраниће продају дувана својој генерацији рођеној послије 2008. године, а намјера је да се постепено укине пушење.

Сви рођени послије 2008. године неће моћи да купе цигарете или дуванске производе током свог живота, према закону који би требало да буде усвојен наредне године.

"Желимо да будемо сигурни да млади никада не почну да пуше", рекла је министар здравља Ајеша Верал.

Овај потез је дио свеобухватног сузбијања пушења које је данас објавило новозеландско Министарство здравља.

Љекари и други здравствени стручњаци у земљи поздравили су "водеће свјетске" реформе које ће смањити приступ дувану и ограничити нивое никотина у цигаретама.

"То ће помоћи људима да престану, да оставе или пређу на мање штетне производе и учиниће много мањом вјероватноћу да млади људи постану зависни од никотина", рекла је професорка Џенет Хук са Универзитета Отаго.

Нови Зеланд је одлучан да постигне национални циљ смањења националне стопе пушења на пет одсто до 2025. године, са циљем да се на крају потпуно елиминише.

Тренутно, око 13 одсто одраслих на Новом Зеланду пуши, у односу на 18 одсто прије отприлике десет година.

Стопа је, међутим, много већа - око 31 одсто - међу домородачком популацијом Маора која, такође, биљежи већу стопу болести и смртности.

Министарство здравља Новог Зеланда каже да пушење изазива један од четири рака и остаје водећи узрок смрти који се може спријечити за пет милиона становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана