Нови снимак открива досад невиђене детаље о Титанику VIDEO

ГС
Foto: Printscreen

Нови снимак, високе резолуције 8К, показује олупину "Титаника", први пут од бродолома прије 110 година.

Снимак је објавила организација "OceanGate Expeditions"  и може се видети труп брода, али и неки нови "изванредни детаљи", како су навели.

Као што знамо, "Титаник" је 1912. пошао на своје прво путовање преко Атлантика, од Велике Британије ка Њујорку, када је ударио у велику санту леда. Од 2.200 путника и чланова посаде, само 712 је преживјело.

Рој Голден, ронилац и стручњак за "Титаник", казао је да се захваљујући новом снимку могу видјети до сада невиђени детаљи брода.

"Примјера ради, никада нисам видио име људи који су направили сидро - Noah Hingley & Sons Ltd.

Олупину сам проучавао деценијама и имао сам бројне зароне, али не могу да се сјетим да је било који снимак био оволико детаљан", рекао је.

Може се видјети прамац, сидро, труп број један, огромни сидрени ланац чија је свака карика тешка око 100 килограма, теретни простор и бронзана мотовила.

Примјетно је и драматично пропадање брода поготово на мјестима гдје су се одређени дијелови урушили и одвојили од пловила.

Организација "ОceanGate" је најавила да ће уз помоћ снимака високе резолуције моћи да прати даље пропадање брода.

"Уз помоћ научника, снимком ће моћи да се идентификују врсте које постоје на Титанику и око њега, а археолози ће моћи да документују елементе олупине много детаљније", навели су.

Титанику пријети још једно уништење

Човјечанству је требало чак 73 године да пронађе "Титаник" након бродолома 1912. године, а заслуге за то припале су Роберту Баларду, океанографу са Универзитета у Роуд Ајленду, који је олупину нашао случајно, трагајући за двије потонуле нуклеарне подморнице. На опште одушевљење његовог научног тима, Титаник се налазио између двије подморнице, 3,8 километара испод морске површине, у мраку, под снажним воденим притиском. Брод је у том тренутку био изузетно очуван.

Само шест година касније, екипа научника из Халифакса у Новој Шкотској примијетила је на броду наслаге рђе налик леденицама. Након што су мало боље проучене под микроскопом, откривено је да су пуне живота. Ријеч је о бактерији Halomonas titanicae- грам-негативној протеобактерији која је најсрећнија када на менију има гвожђе.

Титаник је за ове микробе био рај, па су научници 2011. његовим остацима дали још 20 година прије него што потпуно нестане.

Распадање олупине и научницима поменуте организације "Оцеан Гате" задаје проблеме. Научне пројекције процењују да ће бактерије са дна океана довести до тога да олупина потпуно нестане за 30 година.

Зато су прије двије године, како би убрзали истраживања, отворили позив за куповину места заједно са посадама стручњака у мисијама до Титаника. Жеља је била да се тиме обезбиједе финансијска средства од богатих туриста што би им омогућило наставак документовања распадања олупине коју настањује морска фауна.

Цијена учешћа у мисији је била најмање 125.000 долара.

Бактерије су направиле су рупе на трупу брода и уништиле неколико зидова, излажући ходнике и унутрашње просторије онога што је некада било највеће пловило које је саградио човјек.

До данас, само се 200 људи спустило на 3.000 метара и видјело остатке брода. Претходни снимци показују пропадање бројних дијелова брода, мјеста са кога је први пут виђен ледени брег као и ограда за коју су се путници Титаника држали посматрајући океан на фаталном путовању из Саутемптона до Њујорка.

Виктор Весково, један од истраживача који је учествовао у спуштањима до брода 2019. године рекао је за магазин "Тајм": Олупина је тамо доле 107 година изложена јаким струјама и сланој води, тако да није питање да ли ће, него када ће океан потпуно уништити брод".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана