Нови град ниче усред саудијске пустиње

Припремио: Борис Ђурић
Нови град ниче усред саудијске пустиње

Ријад - Саудијска Арабија планира да изгради град површине 181 километар квадратни, усред пустиње, у којем ће живјети око два милиона људи, а за тај пројекат одвојено је невјероватних 100 милијарди долара.

Пројекат по имену "Економски град Краљ Абдулах, зван Кејк", један је од четири нова града на које је бивши монарх полагао наду једном када нестане нафте у Саудијској Арабији.

Начичкан крановима, град у изградњи смјештен је на сат и по вожње од града Џеде, на обали Црвеног мора. Успјех града зависи од балансирања самог комплекса и растућих потреба за транспортом, здрављем, образовањем и запошљавањем за предвиђених два милиона становника.

Покојни краљ Абдулах много је наде полагао у цијели пројекат, а тренутно се радови изводе пуном паром. Завршено је око 15 одсто посла, укључујући деведесет километара путева, а из даљине се могу видјети скелети зграда и десетине дизалица.

Према плану, биће изграђена огромна лука, индустријски комплекс, финансијски центар, стамбена насеља, а плажа ће бити сређена за туристичку намјену.

- Пројекат је планиран због младих, јер 65 одсто становништва чине људи млађи од 30 година. Имамо око 200.000 Саудијаца који студирају у иностранству. Морамо имати спремне услове гдје да их смјестимо - рекао је директор пројекта "Emar Economic City" Фади ел Рашид.

Површина града биће нешто већа од Вашингтона, а изградња ће бити финансирана из приватних фондова.

- Наш циљ је да направимо једну од највећих лука на свијету. Не такмичимо са луком у Џеди, али намјеравамо преузети бизнис од луке Џебел Али у Дубаију. То ће се и десити, јер смо бржи и имамо лакше процедуре за царину - каже Рајан Букари, млади менаџер из овог града.

Према Букари, нови град би требало да ангажује приватни сектор земље и тако у страну склони племенски и регионални ривалитет.

У центру града моћи ће се користити само електрични аутомобили и њихово кориштење биће бесплатно.

У оквиру града биће изграђена и велика жељезничка станица, која ће пругом за брзе возове бити повезана са познатим градовима Меком и Медином.

- Станица Харамејн би требало да буде отворена до краја године - каже Фади ел Рашид и додаје да је дизајн станице урадио познати британски архитекта Норман Фостер, познат по лондонском небодеру Геркин и крову Рајхстага у Берлину.

Саудијски краљ Абдулах умро је у јануару, а на трону га је замијенио његов брат Салман, који је при преузимању главнокомандујуће палице обећао да неће мијењати политику свог претходника и да ће наставити тамо гдје је његов брат стао.

Мијењање плана

Ипак изградња града не иде баш тако лако и као што је планирано.

- До сада смо четири пута мијењали план. Могуће је да ћемо га морати мијењати још једном - каже начелник стратешког планирања Тарек Салаита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана