Нови фрагменти свитака са Мртвог мора пронађени у пећини

Г.С.
Нови фрагменти свитака са Мртвог мора пронађени у пећини

Израелски археолози објавили су протекле седмице откриће десетина нових фрагмената свитака са Мртвог мора са библијским текстом пронађеним у пустињској пећини, за које се вјерује да су скривени током јеврејске побуне против Рима прије готово 1.900 година.

 На фрагментима пергамента је текст на грчком из “Књиге Захарија” и “Наум”, а радиокарбонским методом је утврђено да потичу из другог вијека наше ере, саопштила је Израелска управа за антиквитете, а преноси агенција АП.

То је прво ново откриће таквих списа у пустињи јужно од Јерусалима након шездесет година.

Вјерује се да су фрагменти скривени у пећини за вријеме оружаног устанка Бар Кохбе против Рима у вријеме владавине императора Хадријана, између 132. и 136. године нове ере.

“Свици са Мртвог мора” или “Кумрански списи” састоје се од око 900 докумената, укључујући и текстове из Хебрејске Библије, који су откривени између 1947. и 1956. у 11 пећина у околини Кумрана у близини древног насеља Кхирбет Кумран, на сјеверозападној обали Мртвог мора.
Текстови су од великог историјског и религијског значења пошто садрже једине познате преживјеле копије библијских докумената насталих око 100. године п.н.е, те садрже доказе о значајној разноликости вјере и праксе унутар касног јудаизма.

- Морамо да повратимо све могуће податке са свих фрагмената, који још нису били откривени у тим пећинама, прије него што су пљачкаши дошли до њих. Неке ствари немају цијену - рекао је Израел Хасон, директор Израелске управе за антиквитете.

Свици су написани на хебрејском, арамејском и грчком језику, већином на пергаменту, али неки су написани и на папирусу.

Прије 1968. године већина познатих списа и фрагмената била је смјештена у Рокфелеровом музеју (претходно познатом као Палестински археолошки музеј) у Јерусалиму. Након Шестодневног рата списи су пребачени у Храм књига, код израелског музеја.

Објављивање списа је трајало деценијама, па је стога такво закашњење било предмет разних академских контроверзи. Осим у Израелу, неки свици налазе се у универзитету у Чикагу у склопу Оријенталног института, универзитету Азуза Пацифик и у рукама приватних скупљача.

Што се састава тиче, око 35 одсто библијских списа су готово идентични традиционалним хебрејским текстовима Старог завјета, 10 одсто с традиционалним грчким и самаританским, док остатак излаже готово драматичну разлику и у језику и у садржају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана