Нови аутомобили у ЕУ ће поскупјети у просјеку за 600 евра, а ово је разлог

Танјуг
Нови аутомобили у ЕУ ће поскупјети у просјеку за 600 евра, а ово је разлог

БРИСЕЛ- Према процјени америчке консултантске куће Бостон Консалтинг Груп, нови гранични порез на угљеник у ЕУ ће узроковати поскупљење нових аутомобила за скоро 600 евра.

Европска унија Уредбом о механизму прекограничног прилагођавања цијене угљеника (CBAM) обавезује увознике изван ЕУ да јој плаћају порез на угљеник који емитују приликом производње, као што су челик и цемент.

Из Бостон Консалтинг Групе су указали да је у просјечном аутомобилу са четворо врата садржано седам тона угљендиоксида (CO2), од чега се нешто мање од половине односи на челик и алуминијум који се користе за производњу аутомобила, објавио је портал Енергија Балкана.

С обзиром на то да порез на тону угљеника тренутно износи 82,90 евра, очекује се да ће просјечна цијена новог аутомобила порасти за 580,30 евра.

Произвођачи су већ морали да откупе право на емитовање угљендиоксида (ЕТС) како би могли увозити оно што им је потребно за производњу.

Пољска је крајем августа најавила да ће пред Европским судом правде оспорити CBAM, пошто тврде да је за увођење CBAM -а била потребна једногласна подршка, а не квалификована већина у ЕУ. Пољска министарка за климу Ана Москва је указала да би CBAM за посљедицу могао да има неравномјеран раст трошкова енергије у цијелој Унији и да је то у супротности принципу енергетске солидарности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана