Новчић вриједан милион долара враћен Израелу двије деценије након крађе

ГС
Foto: РТС

Сребрни новчић вриједности четвртине шекела, направљен 69. године наше ере, један је од само два таква за које је се зна.

Окружно тужилаштво Менхетна процијенило је вриједност новчића на милион долара. 

Други такав сребрњак већ читав вијек налази се у колекцији Британског музеја.

Исковани су током четврте године прве јеврејске побуне против Римског царства у првом вијеку нове ере.

Вјерује се да је још неколико других примјерака новчића опстало до данас и да су они у рукама приватних колекционара.

„Док се на друге врсте кованог новца које су јеврејски побуњеници исковали током побуне чешће може наићи, овај апоен сребрњака је изузетно редак“, рекао је Ејтан Клајн из јединице за превенцију крађе Израелске управе за антиквитете.

Будући да постоји мање од три примјерка, ови новчићи правно се сматрају артефактом од „националног и научног значаја“, објаснио је Клајн.

Поменута побуна била је први од неколико великих јеврејских устанака против Рима који су трајали од 66. до 73. године и у њима су Јерусалим и древни Јеврејски храм уништени 70. године.

Према наводима служби надлежних за антиквитете, новчић је био дио плијена који су палестински пљачкаши 2002. године однијели из долине Елах, која се налази западно од Јерусалима, места библијске битке између Давида и Голијата.

Продаја на аукцији спријечена у посљедњем моменту

Затим је прокријумчарен у Јордан, а потом даље у Велику Британију, где добио је лажну документацију и послат је у Сједињене Америчке Државе.

Предвиђено је да буде продат на аукцији у августу 2017. године, али су га агенти Министарства унутрашње безбједности САД заплијенили прије него што је уврштен на листу за аукцијску продају.

Окружно тужилаштво Менхетна, које је посљедњих година било укључено у неколико високопрофилних случајева илегалне трговине антиквитетима, преузело је случај раније ове године.

Артефакт је предат израелским званичницима на церемонији у Њујорку. Израелска управа за антиквитете намерава да изложи новчић у свом новом сједишту, које је још у изградњи, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана