Новчаница од једног долара крије причу о болести, љубави и срећи

Агенције
Новчаница од једног долара крије причу о болести, љубави и срећи

Живот Питера Билела, данас 86-годишњака, промjенио се прије 50 година, кад је кренуо да посјети мајку у родној Италији. Тада је упознао дјевојку Грејс, а 40 дана касније вјенчали су се у Италији.

"Моја мајка ју је познавала и питала ме зашто се не вјенчамо. Мислио сам, она ме не познаје, нити ја познајем њу", испричао је за ABC News.

У септембру 1964. године преселили су се у Конетикат, гдје Билело и данас живи. Имали су двоје дјеце и четворо унучади. "Била ми је јако добра супруга, добро је кувала и била је јако добра мајка. Гдје је она ишла и ја сам ишао", присјетио се.

Грејс је 2001. године дијагностикован рак, а потом је прошла операцију, хемотерапију и зрачење. "Мислио сам да ће све бити у реду", рекао је Билело.

Три године касније рак се вратио, а супруга му је прошла кроз нову рунду хемотерапије и зрачења. "Били смо заједно све вријеме. Она је ишла на хемотерапију, ја сам сједео поред ње. Кад би дошла кући, било би јој лоше од терапије и лежала би на каучу, а ја сам обављао кућне послове", испричао је.

Прије шест година дошао је на забавну идеју и предложио је супрузи да се потпишу на двије новчанице од једног долара.

"Рекао сам јој да ћу ја написати Питер Б. на једну, а она треба да напише Грејс Б. на другу. Потом сам их ставио у новчаник. Новчанице су ту биле годину дана. Отишао сам у куповину и не сјећам се гдје сам их потрошио. Дошао сам кући и рекао Грејс да сам направио велику грешку и да те новчанице више никад нећу видјети", рекао је.

Иако су новчанице нестале, њихова љубав није, па су 2014. прославили 50 година брака. Исте године је, након 13 година борбе с раком, Грејс преминула. Неколико недјеља након њене смрти, Билело је водио унуку на сендвич, за који је продавачици дао десет долара. Она му је вратила три новчанице од једног долара, а а на једној је писало "Грејс Б.".

"Почели смо да плачемо. Били смо тако срећни што нам се тај долар вратио. Мислио сам да га никад нећу добити назад", рекао је.

"Нисам испрва видјела јер сам му додавала остатак. Кад ми је показао, нисам могла да вјерујем, иако сам жељела. Кад смо дошли кући показао ми је да се рукопис подудара с бакиним", испричала је Ешли.

Одмах након тога отишли су на бакин гроб. "Рекао сам: 'Грејс, добио сам твој долар назад'. Право је чудо што сам га добио након пет година. Ко зна колико га је људи држало у руци током година. Био сам на правом мјесту у право вријеме.", рекао је, додајући да више никад никоме неће дати тај долар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана