Нова открића у Јерусалиму: Мистериозне подземне собе пронађене у Старом граду VIDEO

Western Wall
Foto: Shutterstock

Током ископавања код Зида плача у Старом граду, пронађене су три подземне просторије, чија је сврха за сада мистерија.

Када су прошле године археолози одлучили да проуче остатке касновизантијске грађевине која се налази на око 35 метара од Зида плача, нису ни слутили шта ће се пред њима отворити. 

Све је почело изучавањем пода који је био поплочан једноставним бијелим мозаиком.

Испод овог пода пронађене су три собе на различитим дубинама повезане степеништем. Величина прве просторије је 2,5x4 метра, друге 2,5x2,5 метара, док трећа још није откопана.

Археолози претпостављају да су ове просторије биле дио много већег система који је касније уништен. 

У просторијама су пронађене нише у којима су и потпуни и фрагментарно сачуване глинене уљане лампе и посуде од кречњака. Детаљна анализа је показала да је њихова старост око 2000 година. Археолозо такође сматрају да су све три просторије затрпане у исто вријеме.

Намјена просторија за сада остаје мистерија. Шеф ископавања Барак Моникендам-Гивон, сугерише да би то могли бити простори у којима се становало, складишта, али да су могли и да служе као склоништа за скривање током римских рација.

Ова археолошка ископавања изводе се на дубини од приближно шест до седам метара. Истраживачи се надају да ће откриће нових предмета помоћи да се освијетли свакодневни живот у Јерусалиму до 70. године, када су га освојили Римљани. 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана