Нотр Дам дијели судбину са грађанима те је у изолацији до даљњег

ГС
Нотр Дам дијели судбину са грађанима те је у изолацији до даљњег

15. априла прошле године, свијет се згражао над снимцима познате паришке катедрале Нотре Даме де Парис у пламену.

Готичка грађевина стара 850 година тада је доживјела огромну штету – урушио се звоник, кровиште и дрвена конструкција катедрале, а ово је била највећа штета коју је катедрала претрпјела од Француске револуције.

Око 500 ватрогасаца тада је на терену покушавало спасити торњеве и звоник. Пожар, који је започео у поподневним сатима, наводи се да је започео због електричнога квара. Грађани су се у сузама окупљали око катедрале, гледајући како њихову вољену цркву, симбол града, гута пламен.

Након што се вијест проширила о пожару, тог понедјељка навече су се на свим паришким црквама огласила звона.

Данас је она усамљена и унакажена, окружена скелама и заштитним мрежама, тако се кажу становници Париза може описати готичка катедрала Нотр Дам годину дана послије трагичног пожара.

Због избијања епидемије вируса корона радови на обнови Нотр Дама су обустављени, а радници послати својим кућама, па је тако чувена катедрала опет подијелила субину са градјанима Француске и нашла се у изолацији до даљег.

Милијарда за обнову

“Обновићемо катедралу и учинити је љепшом и желим да то буде готово за пет година”, рекао је тад француски предсједник Емануел Макрон, а у само неколико дана од његовог обраћања јавности скупљена је милијарда долара.

Донирали су бројни - од најбогатијег Француза Бернарда Арнаулта, оснивача Керинга Франçоис-Хенриа Пинаулта и породица Беттенцоурт Меyерс, власници Л'Ореала. Њих троје донирало је заједно 565 милиона долара.

С радовима на катедрали почело се одмах након пожара, но проблем је створила велика контаминација честица олова због чега су радови били прекинути на неко вријеме, а сада је И пандемија вируса корона успорила њену обнову.

Војни генерал задужен за обнову Нотре Дамеа, Јеан-Лоуис Георгелин, рекао је како је још увијек могуће да се катедрала поново отвори за Олимпијске игре 2024. године, како је обећао Емануел Макрон.

Преживјела осам вијекова ратова

Катедрала Нотр Дам налази се на острву Иле де ла Цитé на ријеци Сеине, а конструкција је започела још у 12. вијеку. Позната је по својим "лебдећим" потпорним луковима који држе вањске зидове, а многи је због камених статуа и водорига које гледају на Париз сматрају битним симболом града.

У овој су се цркви одржала многа историјска догађања попут крунисања Хенрија ВИ од Енглеске, али и крунисање Наполеона царем након што је узео круну из руку папе Пија ВИИ и сам је положио на своју главу.

Никако се не смије заборавити и легенда о Звонару цркве Нотр Дам којег је измислио Виктор Хуго 1831. године.

Ова катедрала 'чува' Париз већ осам вијекова, преживјела је на стотине ратова, од оних за моћ до оних вјерских, доба колере и куге (чини се и короне), Хитлерове покушаје освајања. За вријеме Француске револуције и Паришке комуне доживјела је деструкцију, а 2019. године по први пут и пожар. Упркос свему и даље је задржала своју елеганцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана