Носе бурку, а хрле код пластичара

Тања Милаковић
Носе бурку, а хрле код пластичара

Кабул - Иако већи дио живота проводе под бурком, неке Авганистанке осјећају притисак да слиједе идеале женске љепоте и подвргавају се пластичној хирургији на неколико клиника у Кабулу - упркос томе што се козметичка хирургија сматра гријехом у овој веома конзервативној исламској земљи.

Прије неколико година, таквим операцијама су углавном лијечене ратне ране или отклањани ожиљци из епизода породичног насиља и покушаја самоспаљивања на које су се жене одлучивале, очајне у тешким временима у друштву под доминацијом мушкараца.

Данас, све више људи једноставно жели да љепше изгледа.
Најпопуларнија је интервенција која обезбјеђује већи, шири и "савршенији" нос, али се тражи и затезање лица, подизање груди и смањивање желуца.

Доктор Аминулах Хамкар, коју управља једном од само неколико клиника пластичне хирургије у Авганистану, сматра да је то добар знак, јер то показује да су људи, барем у престоници, превазишли трауме од  талибанског насиља и сада се окрећу идејама које су резервисане за мирна времена. 

Већину клијената чине припадници мањинске заједнице Хазара, који сматрају да њихове источњачке, монголске црте лица, са бадемастим очима и равним, малим носевима, нису у складу са класичним идеалом женске љепоте.

Најјефтинија операција носа, уз локалну анестезију и уметањем хрскавице из ребра умјесто силикона у циљу смањења трошкова, кошта око 300 долара, што је више од мјесечне плате многих Авганистанаца.

Изложени трендовима у Ирану, Дубаију и европским земљама, Авганистанци су, међутим, спремни да плате за интервенцију у чисто козметичке сврхе, а уз то, средња класа у тој земљи се увећава пошто су се, послије пада талибанског режима прије 11 година, тамо слиле милијарде долара помоћи.

Полицајка Шаида (18) уштедјела је двомјесечну плату да би оперисала нос на Хамкаровој клиници, што је за многе Авганистанце доста скупо, али је ипак достижно, пренио је Танјуг.

- Моја породица се молила да ми се жеље остваре, а сада су пресрећни због мене. Кад год ме виде питају ме да ли сам сада срећна, а ја им кажем да јесам, пошто ми је био сан да се оперишем и изгледам као нормална особа, са већим и ширим носем - каже Шаида.

Као и многи, она сада жели да изгледа још боље и већ поново штеди за сљедећу интервенцију.

Хамкарова клиника има стотинак пацијената годишње и једва успије да задовољи толику потражњу за "новим лицем", пошто два хирурга на тој клиници обаве око двије козметичке операције седмично, поред редовних интервенција пластичне хирургије у медицинске или реконструктивне сврхе.

Др Хамкар говори о случају осамнаестогодишње жене чији се муж, по повратку из Дубаија, жалио да су јој груди сувише опуштене и да нису са стандардима које је видио тамо и зато је одлучио да више не живи са њом.

Жена која долази из конзервативне провинције у источном Авганистану удала се, добила дјецу и дојила их је.

-  За мене који сам годинама радио као пластични хирург ово није ништа ново, али за остале људе у Авганистану јесте.  Муж отпутује у отворенији и либералнији град као што је Дубаији и тамо је види лијепе и солидно обликоване жене и по повратку кући више му се не свиђа изглед супруге и чак јој одобри да посјети љекара пластичне хирургије - објашњава Хамкар.

Мохамед Ибрахим, бивши војни официр чија кћерка је жељела мањи нос, каже да је пристао на операцију јер је знао да ће је операција учинити веселијом особом.

- Данас уживамо у релативној демократији и не желим да ми кћерка мисли да је ружна и због тога изолована од  друштва - објашњава бивши авганистански војник.

Љекар Наџибулах Наџиб из једне приватне кабулске болнице је искусни хирург који дневно има два до три пацијента. Он је стекао доста искуства третирајући жртве рата и зато је способан да изводи деликатне операције.

- Многе дјевојке желе да обликују трепавице у складу са новим кинеским стилом или желе да обраде капке. Некада желе да имају уске носеве или их желе повисити - рекао је Наџиб.

Као из Холивуда

Представници оба пола често траже од љекара да им створи исти изглед као што имају познати  глумци из Холивуда. Док многи пацијенти хвале резултате козметичке хирургије критичари су забринути да је повећање потражње довело до мањка стручњака и да неки хирурзи нису довољно квалификовани да би изводили такве операције.



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана